Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jesse (17) zoekt christelijke vrienden: “Ik ben de enige christen in mijn klas”

25 juni 2021 · Leestijd 3 min

Jesse (17) heeft al sinds de basisschool moeite om goede vrienden te vinden en dan voornamelijk christelijke. Nu hij op een niet-christelijke opleiding zit is het alleen maar lastiger.

“Sinds 4 jaar woon ik in een klein dorpje in Groningen: ‘Boerakker’. Dat is net zo afgelegen als het klinkt, haha! We zijn verhuisd van de binnenstad van Groningen, dat is echt een groot verschil zeg! We hebben nu een heel grasveld voor onszelf in plaats van een tuintje van tien vierkante meter. Voor mij is dat echt geweldig, want ik houd ervan om buiten te zijn. Vroeger was ik nooit achter een scherm te vinden, ik vond het veel leuker om buiten te zijn. Ik deed ook aan extreme sporten en survivallen. Groningen was wel een leuke stad hoor, en ik ga met mijn gratis OV ook regelmatig terug om oude vrienden op te zoeken.”

afbeelding

“Omdat ik buiten zijn zo gaaf vind doe ik een sportopleiding op MBO-niveau in Heerenveen, specifiek voor de buitensport. Ik zou eigenlijk eerst de techniek ingaan, daar had ik ook mijn vakkenpakket op ingericht. Ik deed veel aan buitensport in die tijd, waaronder survival. In de derde klas zei mijn survivaltrainer tegen mij: “Is het niet wat voor jou om sportinstructeur te worden?”. Dat heeft me aan het denken gezet, en gelukkig was het ook met mijn pakket mogelijk om een sportopleiding te doen! Ik zou het gaaf vinden om les te geven over extreme sporten, zoals mountainbiken of raften. We gaan in het eerste jaar al naar het buitenland op stage, daar heb ik heel erg zin in!”

Ik krijg soms bier aangeboden van klasgenoten

“Ik ben eigenlijk de enige christen in mijn omgeving. In mijn kerk heb ik een goeie vriend waar ik niet heel vaak mee afspreek, maar waarmee wel heel goed over het geloof kan praten. We gaan wel eens naar het ‘huis van gebed’, daar kun je een ruimte boeken om te bidden en tot rust te komen. Dat is echt een contrast met de mensen van mijn opleiding. Het zijn hele leuke mensen, maar ze maken vaak flauwe grappen waar ik niet echt om kan lachen. Ik krijg ook wel eens bier aangeboden, ook al ben ik 17, maar dat wijs ik altijd af. Ik vind het soms moeilijk om ermee om te gaan, ik heb toch vaak het gevoel dat ik er alleen voor sta.”

afbeelding

“Toen ik twee jaar oud was, zijn we met ons gezin verhuisd naar Finland, waar mijn biologische vader woonde. Hij heeft toen ons gezin verlaten, dat had echt een impact op mij in mijn jeugd. Het is daarom soms moeilijk voor mij om mensen te vertrouwen. Ik ben heel dankbaar dat ik met liefde ben opgevoed en mijn ouders het geloof hebben meegegeven. Mijn moeder is hertrouwd en mijn stiefvader voelt voor mij als mijn echte vader. Ik heb geleerd dat God ook mijn Vader is. Ik heb een goeie relatie met God, en wil heel graag leren hoe ik dat aan anderen kan laten zien.”

Wil jij Jesse beter leren kennen? Je kunt hem een berichtje sturen via zijn Instagram-account

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡