Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jesaja: Spoiler alert! De profeet die alles voorspelde

8 mei 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Jesaja, een boek van hoop en hele bijzondere voorspellingen.

Algemene informatie Jesaja

Aantal bladzijden (jongerenbijbel): 79
Aantal hoofdstukken: 66
Betekenis naam: Het boek is genoemd naar de profeet Jesaja, de zoon van Amos, die in Jeruzalem leefde rond 750-700 voor Christus.
Populairste gedeelte: “Het volk dat in Duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen (..). Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal Hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst.” (Jesaja 9:1-5)

Zwaar maar hoopvol

Als je zin hebt om een simpel, kort boek te lezen dan is dit niet meteen de beste keus. Maar het is wél een verhaal met veel interessante diepere lagen. Het boek bestaat uit drie verschillende delen: Jesaja:1-39, Jesaja:40-55 en Jesaja:56-66. In het eerste deel gaat Jesaja in op de politieke gebeurtenissen in Juda en Israël. Deze twee koninkrijken worden bedreigd door Assyrië en ze hopen samenwerking te vinden met Egypte, zodat ze Assyrië kunnen bestrijden. We know: niet het makkelijkste deel.

Door dit verhaal heen probeert Jesaja mensen te overtuigen om beter te leven. Hierin is ‘de dag van de Heer’ belangrijk: een dag waarop God straft, maar ook redding zal brengen. Hoop is een belangrijk thema in Jesaja’s verhaal. Ondanks alle ellende en ongehoorzaamheid van het volk, wordt er in Jesaja:6  gesproken over een heilig zaadje die door het vuur heen kan blijven groeien. Maar wie of wat is dat zaad?

Een voorspellende blik

Daar komt een bijzondere voorspelling om de hoek kijken. Jesaja vertelt de mensen dat er betere tijden aankomen. Hij voorspelt dat er een nieuwe Koning zal komen met de naam Immanuël: ‘God met ons’. In het nieuwe testament komt Immanuël terug als Jezus en dan blijken Jesaja’s voorspellingen exact te kloppen. Sterker nog, in deel twee van het boek ontdekken we in Jesaja:53 dat hij precies weet uit te leggen hoe Jezus om het leven zal worden gebracht. Super bizar! Het boek is namelijk 400 jaar voor Jezus’ kruisiging geschreven.

God blijft bij je

Over deel drie is het even de vraag wie het heeft geschreven. De schrijver heeft het namelijk over een periode waarin Jesaja zelf al niet meer in leven was. Toch denken sommige mensen dat Jesaja opnieuw een voorspellende blik had en alles zelf heeft opgeschreven. Anderen denken dat Jesaja boekrollen heeft achtergelaten die andere schrijvers vervolgens hebben vertaald in zijn eigen boek. In dit laatste stuk komt vooral de ongehoorzaamheid van het volk Israël weer naar voren. Toch blijft God aangeven dat hij zijn beloftes waar zal maken, ondanks het koppige volk.

Waarom moet je dit lezen?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Allereerst is het natuurlijk tof om een echte bevestiging te krijgen over de gebeurtenissen in het Nieuwe Testament. In Jesaja krijg je als het ware bewijs. Daarnaast is het een boek met heel veel hoop, een bevestiging dat God zijn volk (en ons) nooit zal verlaten. Hoe ongehoorzaam en koppig we ook zijn, God is houdt zich altijd aan zijn woord!

Wil je nog meer ontdekken over dit boek? Bekijk ook de twee video’s van Bible Project!

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡