Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeremia: Het boek met het meest misbruikte Bijbelvers ooit

9 juni 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het leven van Jeremia. Een profeet die zijn leven lang het volk van Israël waarschuwt, genegeerd wordt en uiteindelijk met deze zelfde mensen in ballingschap wordt afgevoerd. Lekker dan.

Algemene informatie Jeremia

Lengte: Dit boek is met 33.002 woorden het langste boek in de Bijbel!
Betekenis naam: Het boek is genoemd naar de profeet Jeremia, de zoon van Hilkiah.
Populairste gedeelte: “Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” (Jeremia 29: 11)

Though life

Als iemand terecht kan zeggen dat hij een zwaar leven heeft, is dat Jeremia. Hij was namelijk de profeet die het volk van Israël elke dag weer waarschuwde dat ze het verbond met hun God niet moesten breken. Hij bleef het maar zeggen en zeggen en zeggen. Hij voorspelde zelfs welke vijand hen zou overwinnen en hoe dit zou gaan. Toch luisterde niemand. Uiteindelijk eindigt hij, inclusief het volk dat niet naar hem wilde luisteren, als gevangene in de stad van de vijand. Wat een ellende.

Jeremia heeft zijn boek niet echt zelf geschreven. Nadat hij al 20 jaar rondreisde en preekte, vroeg God hem al zijn preken te verzamelen. Jeremia deed dit en kreeg hierbij hulp van Baruch, een schrijver die alles verzamelde en logisch in elkaar over deed lopen.

De verhaallijn

Het boek Jeremia begint met de roeping van Jeremia. God vertelt hem dat hij een profeet van Israël en alle andere volken zal worden. De eerste 24 hoofdstukken is een verzameling van alle preken en profetieën die hij heeft uitgeschreven voordat het volk gevangen werd genomen en weggevoerd. Samenvatting: Jullie zijn niet goed bezig, verander nu het nog kan!

Het middelste gedeelte van het boek Jeremia is best ellendig. Tot op de laatste seconde blijft Jeremia Israël waarschuwen, maar het Babylonische leger van Nebukadnezar komt, belegert, verwoest en wint.

Licht aan de horizon
In het midden van deze donkere hoofdstukken gloort er een klein beetje licht aan de horizon. Jeremia schrijft over de belofte die God aan zijn volk heeft gedaan. Na deze ellende in Babylon wil God het weer met zijn volk gaan proberen. Dit is een bekende Bijbeltekst die dit mooi uitdrukt: “Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.” (Jeremia 29: 11)

Het boek sluit af met een serie gedichten over de volken en landen rondom Israël. Ook zij zullen overwonnen worden door Babylon en op deze manier gestraft worden voor de dingen die zij verkeerd doen. Het langste gedicht is bewaard voor het laatst. In dit gedicht wordt gesproken over Babylon en hoe ook dit volk – nadat het alle andere volken ‘gestraft’ heeft – door God op zijn plaats gezet zal worden. Niet echt een vrolijke boel dus.

Meest misbruikte vers in de Bijbel

Even over het vers waar we het al eerder over hadden, Jeremia 29: 11: “Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven” Dit is misschien wel het meest misbruikte vers uit de Bijbel. Jefferson Bethke is een bekende christelijke vlogger en legt dit uit:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom moet je dit lezen?

Die hele geschiedenis van Israël, is dat boeiend voor ons eigen, persoonlijke geloofsleven? Nee en ja.

Een groot gedeelte van de Bijbel is historie. In vertellende vorm is opgeschreven hoe alles verliep duizenden jaren geleden, hier kunnen we lessen uit leren, maar het gaat niet over onze levens en onze problemen. Aan de andere kant is onze situatie veranderd, maar verandert God nooit. Uit deze historische vertellingen blijkt altijd weer hoe ontzettend geduldig en liefdevol God is. Tegelijkertijd is hij ook rechtvaardig en het is waanzinnig interessant om te zien hoe dat uitpakt. Zelfs door deze lange, taaie boeken over de geschiedenis van Israël kan je nieuwe dingen leren over Gods karakter. En ja, dat is sowieso de moeite waard.

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡