Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jehuda is orthodox-joods: “Ik houd me strikt aan alle regels”

20 mei 2020 · Leestijd 4 min

Iedere jongere heeft een verhaal. Maar wanneer heb je de kans om onbeschaamd al je vragen aan de ander te stellen? Nou, dat kan hier. Bij de BEAM-rubriek ‘Durf te Vragen’ stellen wij de vragen aan een jongere die jij via Instagram hebt ingestuurd. Vandaag spreken we met de orthodox-joodse Jehuda (16). Een uitgebreid interview met hem vind je in het nieuwste BEAM Magazine!

 Yoram: Wat is orthodox-joods precies?

“Het is heel moeilijk om precies uit te leggen wat dat inhoudt. Kort samengevat is het een jood die zich strikt aan alle regels houdt. Ik bid meerdere keren per dag en tijdens het bidden draag ik Gods woorden letterlijk op mijn lijf, door middel van gebedsriemen. Daarnaast draag ik ook een keppeltje en ga ik naar een Joodse school.”

Leonie: Kijken mensen je soms raar aan als ze je zien?

“Het keppeltje alleen al laat zien dat ik Joods ben, en ik heb inderdaad het gevoel dat de meeste mensen mij hierdoor raar aankijken. Het zou natuurlijk om iets anders kunnen gaan, maar ik denk dat het aan mijn keppeltje ligt. Jammer dat ze me daar raar voor aankijken, maar het stoort me niet. Iedereen moet kijken waar hij wil.”

Joas: Ben je weleens in Jeruzalem geweest met de sjabbat?

“Ja, ik ben er al meerdere keren geweest en het is erg mooi en supergezellig. Je merkt wel dat sjabbat in Jeruzalem toch weer anders is dan in mijn woonplaats Amersfoort. Daar kom ik samen met een veel kleinere gemeenschap. Natuurlijk zijn er buiten die gemeenschap ook mensen in Amersfoort die de sjabbat vieren, maar dat heb je hier minder goed door. In Jeruzalem merk je het wel: daar is iedereen er mee bezig. Dat geeft toch iets speciaals.”

Mirte: Word je uitgehuwelijkt door je ouders?

“Nee, ik word niet uitgehuwelijkt. Dat gebeurt bijna niet meer in onze gemeenschap. Ik mag zelf kiezen met wie ik trouw. Wel zoeken de ouders of familieleden iemand voor je uit waarvan zij denken dat diegene goed bij je past. Daar ga je dan mee op date, om vervolgens zelf te beslissen of je met diegene verder wil. De keuze ligt bij mij.”

afbeelding

Joost: Hoe vind je dat Nederland omgaat met Israël en Joden in het algemeen?

“Over het algemeen vind ik dat Nederland wel redelijk goed omgaat met de Joodse gemeenschap. De meerderheid van de bevolking staat achter ons geloof en heeft er respect voor. Sommige mensen kunnen het nog steeds niet accepteren en zijn antisemitisch (anti-Joods) tegen over ons, wat ik erg jammer vind. Je zou denken dat mensen leren van het verleden.”

Elise: Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het jodendom en het christendom?

“Ik zou zo niet 1, 2, 3 de verschillen kunnen opnoemen, of kunnen bedenken. Volgens mij proberen christenen de niet-gelovigen in hun omgeving te bekeren of bij hun geloof te betrekken. Wij doen dat helemaal niet. Natuurlijk is bij ons iedereen welkom, maar het is niet onze missie om mensen bij ons te krijgen en te bekeren. Ook hebben wij bijvoorbeeld de sjabbat en dat hebben de christenen niet. Verder zijn het jodendom en het christendom helemaal niet zo tegenstrijdig.”

Joël: Wat vind je leuk en wat vind je minder leuk aan je geloof?

“Wat ik leuk vind, is dat mijn geloof structuur aan mijn leven geeft. Dit betekent alleen ook dat het een groot deel van mijn dag inneemt. Hierdoor blijft er minder tijd over voor andere dingen.”

Fotografie: Jorik Algra

Lees meer over Jehuda en zijn geloof in het nieuwste BEAM Magazine! Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡