Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je vader in een midlife-crisis: “Jij kunt het niet oplossen”

19 september 2019 · Leestijd 3 min

Misschien herken je het als geen ander: je vader in een midlife-crisis. Maar wat gebeurt er precies als hij dit heeft, en wat kun jij voor hem betekenen? We vroegen ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont om advies. “Het is niet jouw schuld.”

Wat is een midlife-crisis?

“Een nieuwe levensfase is altijd wennen. Wanneer je bijvoorbeeld van de basis- naar de middelbare school gaat of verhuist naar een nieuwe plek, moet je daar een weg in vinden. Bij een midlife-crisis is het eigenlijk net zo. Mensen (meestal mannen tussen de 40 en de 55) die hier last van hebben, gaan een nieuwe fase in. Het is alsof ze het einde van hun leven aan de horizon zien verschijnen. Voor sommigen is dat een reden om zich af te vragen: ‘Heb ik gedaan wat ik wil en ben ik tevreden met mijn leven?’.”

Waaraan merk je dat mensen een midlife-crisis hebben?

“Mannen in een midlife-crisis voelen vaak dat ze afscheid moeten nemen van hun jeugd. Om dat een beetje te compenseren, kopen ze soms een motor of een sportauto, maken ze een lange reis of veranderen ze plotseling van baan of zelfs van vrouw. Als omgeving kun je daar dus best last van hebben.”

Wat merk je als kind als je vader in zo’n crisis zit?

“Je kan het merken als je vader zich ineens anders gaat gedragen, misschien ook wel naar jou toe. Het kan zijn dat hij op zo’n moment iets meer met zichzelf bezig is. Als je ouders in een huwelijkscrisis komen is het natuurlijk helemaal vervelend. Maar het is heel belangrijk om te onthouden dat het niks met jou persoonlijk te maken heeft. Jij bent niet de oorzaak. Het is geen liefdeloosheid van je vader, hij moet daar alleen helaas even doorheen.”

Wat kun je als kind voor je vader betekenen?

“Het is niet jouw schuld dat je vader dit heeft, maar dat betekent ook dat je het niet voor hem kunt oplossen. Dat is bovendien ook jouw taak niet. Natuurlijk kun je hem een kopje thee geven en er voor hem zijn, maar je kunt hem helaas niet ‘fixen’. Het is iets van hem waar hij zelf een weg in moet vinden. Gelukkig gaat het in veel gevallen uiteindelijk weer over.”

In het nieuwe EO-programma ‘Mannen in het wild’ gaat Bert van Leeuwen op pad met zes mannen, die te midden van hun midlife-crisis op zoek gaan naar een beter leven. Check hier de eerste aflevering!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡