Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Je kan niet meer van anderen houden dan van jezelf

25 januari 2017 · Leestijd 2 min

Soms lijkt het makkelijker om van anderen te houden: Je cijfert jezelf weg en gaat ondanks dat je moe bent toch naar die verjaardag of je kiest ervoor je mond te houden als iemand met de eer strijkt terwijl jij eigenlijk het meeste hebt gedaan. Je zou zeggen dat je op die momenten meer van de ander houdt dan van jezelf, maar onderzoekster Brené Brown denkt hier anders over.

Om te beginnen geeft ze in haar boek De Kracht Van Kwetsbaarheid deze definitie van 'liefde':

We geven liefde de kans om te groeien wanneer we onszelf ten diepste laten zien en kennen, met al onze kwetsbare en krachtige kanten, en wanneer we de spirituele verbondenheid die daaruit voortkomt bekronen met vertrouwen, respect, vriendelijkheid en genegenheid.
Liefde is niet iets wat we geven of krijgen, maar iets wat we koesteren en aankweken, een verbondenheid die alleen kan groeien tussen twee mensen wanneer de basis daarvoor in hen allebei aanwezig is. We kunnen niet meer van anderen houden dan van onszelf.
Schaamte, verwijten, gebrek aan respect, verraad en het onthouden van genegenheid beschadigen de wortels waaruit liefde groeit. Liefde kan dergelijke beschadigingen alleen overleven als ze zelden voortkomen en worden erkend en hersteld.


Volgens de eerste zin van deze definitie kan échte liefde alleen groeien als je jezelf aan de ander laten zien zoals je bent. Niet alleen de mooie en leuke kanten, maar ook schaamte, jaloezie en angst: De kanten van jezelf die je waarschijnlijk minder leuk vindt en die je eigenlijk pas kan accepteren en delen met anderen als je van jezelf houdt.

Ondanks dat het soms makkelijker lijkt om de eigenaardigheden van een ander te accepteren dan die van jezelf, beweert Brene Brown dat de liefde voor een ander alleen maar dieper kan worden als je jezelf liefhebt en je ook je negatieve kanten aan de ander durft te laten zien. Want moedig zijn en jezelf kwetsbaar opstellen is waar het in liefde om draait.

Wat denk jij? Kan je inderdaad niet meer van een ander houden dan van jezelf? We zijn benieuwd naar jouw mening! Mail (beamredactie @eo.nl) of Whatsapp ons op 0683673700 (app eerst even BEAM AAN!) 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡