Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jasper (23): "Ik had seks in ruil voor aandacht"

15 december 2016 · Leestijd 6 min

Jasper miste aansluiting op school en in de kerk. Bovendien was er thuis weinig ruimte om emoties te delen. Om die leegte op te vullen, dook hij als 17-jarige jongen het internet op. Daar kwam hij in contact met Mark (33)…

“Ik ben streng christelijk opgevoed. Er was weinig ruimte voor wat ik vond of wilde. Alles moest. Ik moest naar een bepaalde kerk, moest naar bepaalde scholen. Op die plekken zaten niet de mensen waarbij ik mij thuis voelde, met wie ik goed kon praten. Ik vond het totaal niet leuk en had het gevoel dat ik anders was. Daarnaast vond ik het moeilijk dat ik steeds mensen leerde kennen die ver weg woonde, omdat de scholen en kerken niet in mijn dorp lagen. Uiteindelijk bleef ik alleen over. Ik was eenzaam. Mijn twee oudere broers hadden wel vrienden, maar ik voelde mij alleen. Ook in de kerk van mijn ouders vond ik geen aansluiting. Mensen praten wel over je, maar niet met je. Ik heb heel vaak gedacht: “Als dit de kerk is, dan wil ik geen christen zijn.” In het begin was ik boos op God en op een gegeven moment bestond Hij helemaal niet meer voor mij."

Als dit de kerk is, dan wil ik geen christen zijn.

Homofilie

"Omdat ik in het werkelijke leven mijn gevoelens niet kwijt kon, zocht ik mijn heil op internet. Daar ontdekte ik wat ik ergens al wist: ik val op mannen. Na regelmatig online rond te zwerven kwam ik in een gaychatgroep terecht. Met mannen die naar mij wilden luisteren en mij aandacht gaven. Als 17-jarige jongen had ik daar behoefte aan. Eindelijk voelde ik mij begrepen. Tijdens één van de chatsessies kreeg ik contact met Mark* uit Schiedam. Mark gaf mij de aandacht die ik al die tijd gemist had. Hij nam mij mee naar feestjes. En stelde mij voor aan allemaal nieuwe mensen, die ook heel aardig waren. Ook mocht ik geregeld in zijn huis slapen als hij er niet was."

Plots werd ik een paar uur later naakt wakker. We hadden seks gehad, ik had er door de drugs alleen weinig van meegekregen.

Ruilseks

“Ik was 17 en daar maakte Mark gebruik van. Hij manipuleerde mij op een zachte, vriendelijke manier. Ik mocht en kreeg veel van hem.  Kleding, mobieltje, een thuis. Hij was de vriend die ik al een lange tijd zocht. Daar was ik zo blij mee, dat ik in veel ideeën van hem meeging. Op een avond bood Mark mij een drankje aan. “Moet je proberen, is leuk” zei hij. Achteraf zat er GHB in dat drankje. Plots werd ik een paar uur later naakt wakker. We hadden seks gehad, ik had er door de drugs alleen weinig van meegekregen. Dit herhaalde zich sindsdien regelmatig. Ik vond het niet fijn, maar sloeg het drankje ook niet af. Mark zorgde immers goed voor mij. En als dit het enige was wat hij af en toe terug verwachtte, dan kon ik ermee leven… Seks in ruil voor aandacht en tijd.”

Ik bleef vaak ‘bij vrienden’ slapen, terwijl ik eigenlijk naar Mark ging.

Ouders

“Tegenover mijn ouders werd ik een masterleugenaar. Ik verdraaide van alles. Ze hadden wel wat door, maar waren ook bang om mij te verliezen. Bovendien had ik een bijbaantje in Rotterdam gevonden: bier tappen bij een studentencafé. Zo had ik een goed excuus om weinig thuis te komen. Ik bleef vaak ‘bij vrienden’ slapen, terwijl ik eigenlijk naar Mark ging. Mijn ouders hadden veel zorgen en voelde zich machteloos. Na een jaar kwamen ze er alsnog achter. Ik mocht Mark niet meer zien of spreken. Dat was een hele heftige tijd. Voor mij, maar ook voor mijn ouders. We hebben heel veel gepraat. Aan de ene kant was ik blij dat het voorbij was, maar aan de andere kant miste ik wel de aandacht die Mark mij altijd gaf."

Ik zat middenin een wereld waar ik mij thuis voelde en die ik tegelijkertijd verafschuwde.

God

“Om bij te komen, gingen we met het gezin op vakantie naar Frankrijk. Daar las ik in een homoblad een interview met een psychiater. Hij had onderzoek gedaan naar hoe je leven er over tien jaar uitziet als je blijft doen wat ik al die tijd gedaan heb. Dan is de kans groot dat ik net zo word als Mark. Via internet zelf ga jagen op jonge jongens. Ik schrok heel erg. Dit wilde ik echt niet. Ik moest voor het eerst sinds lange tijd huilen. Tijdens dat moment kwam God in mijn leven terug. Ik ervoer Hem plots heel sterk. Tijdens die vakantie in Frankrijk besloot ik om een opleiding te gaan volgen en mijn oude leven langzaam los te laten. Dat laatste is niet altijd even makkelijk. Ik zat middenin een wereld waar ik mij thuis voelde, waar ik de aandacht kreeg die ik verlangde, maar het was ook een wereld die ik tegelijkertijd verafschuwde. Het kostte tijd om mijzelf ervan los te maken. Natuurlijk zal ik het verleden altijd met mij meedragen, maar ik kan in ieder geval weer vooruitkijken. Nu zijn we zes jaar verder en ben ik bezig met het laatste jaar van mijn hbo-studie MWD. Maar wat belangrijker is: ik heb heel veel mooie, lieve mensen leren kennen. Het contact met mijn ouders is weer goed en ik ben ze dankbaar dat ze mij nooit helemaal hebben losgelaten. Daarnaast leer ik zelf keuzes te maken en tijd voor mezelf te nemen. Ook op geloofsgebied gaat het stukken beter. Na dat moment in Frankrijk ben ik steeds meer naar God gaan zoeken en heeft hij mij vaak geraakt. Ik probeer Hem overal bij te betrekken. God maakt vrij.”

Met Mark heb ik vooral medelijden. Wat hij deed is illegaal - ik was minderjarig - maar hij heeft mij ook veel gegeven...

Toekomst

“Tijdens mijn onderzoek naar jongensprostitutie voor mijn studie kwam ik erachter dat er veel meer jongeren in dezelfde situatie zitten. Jongeren die thuis niet over gevoelens of twijfels kunnen praten en die in hun kerk niet gezien of aangesproken worden. Zij lopen het grootste gevaar om in een verkeerde omgeving te belanden. Dit was een confronterende ontdekking. Met Mark heb ik vooral medelijden. Hij heeft mij ook veel gegeven. Daarom ga ik hem nooit aangeven. Wel wil ik voorkomen dat er andere jonge mensen het slachtoffer worden van deze schimmige wereld. Daarom deel ik mijn verhaal. Ik hoop dat er meer gepraat wordt. Dat er in de kerk of op school een plek is waar jongeren altijd langs kunnen komen, zodat ze niet het gevoel hebben alleen te zijn. Daar wil ik zelf in mijn werk later een deel aan bijdragen, want mijn verleden kan helpen om deze specifieke groep jongeren voor foute keuzes te behoeden. Ik bid hier iedere dag voor. *In verband met hun privacy zijn de namen Jasper en Mark gefingeerd en de jongen op de foto is niet Jasper. 

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡