Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Janine: "Ik durfde mijn leven vol drugs niet los te laten"

11 december 2018 · Leestijd 5 min

Janine groeide op met het geloof, maar verruilde het op de middelbare school voor drank, drugs en jongens. Totdat haar zus vol enthousiasme vertelt over de kerk en ze een keertje meegaat. “Ik zag hoe God mijn zus veranderde in een vrij en opgewekt mens. Maar zelf had ik alle deuren voor God dichtgedaan.” Toch begint haar muur langzaam af te brokkelen…

“Op de middelbare school voelde ik me erg onzeker over mijzelf. Ik wilde er graag bij horen en besloot me aan te sluiten bij de populaire meiden. Net als de rest begon ik te roken. Niet omdat ik dat lekker vond, maar puur om bij de rest in de smaak te vallen. Ik begon te experimenteren met wiet en al snel werd blowen het nieuwe roken. Ik raakte verslaafd. Vanaf dat punt ging het van kwaad tot erger. Ik stal geld van m’n ouders en op stage om nieuwe wiet te regelen. Een keer besloot ik zelfs xtc te nemen. ‘Gelukkig’ kreeg ik een bad trip en durfde ik het daarna niet meer. Maar het blowen, stelen en drinken bleef. Ik ging losbandig om met jongens en loog tegen m’n ouders over waar ik sliep. Zij zagen hoe ik het geloof waarmee ze me hadden opgevoed, steeds meer losliet.”

Strijd

“Mijn broer had zich juist helemaal op de kerk gestort. Met hart en ziel zette hij zich voor allerlei activiteiten in. Ik begreep niets van hem. In het leven van mijn zus kon ik me veel beter inleven. We blowden regelmatig samen en hadden allebei een vriend die drugs gebruikte. Totdat ook zij opeens het roer omgooide en actief werd in de kerk. Ze vroeg meer dan eens of ik met haar mee wilde. Twijfel sloeg toe. Ik zag hoe mijn zus veranderde in een vrij en opgewekt mens, maar ik hoefde nog even niets van God te weten. Ik voelde me te slecht om bij Hem terug te komen en had een hoge muur opgetrokken. Bovendien durfde ik m’n leventje zoals het was niet los te laten: wat zouden m’n vrienden denken? Wat moest ik in de weekenden doen? Een strijd barstte los in mijn hart.”      

Keuze

“In die periode startte ik ook een opleiding op de CHE (Christelijke Hogeschool Ede). Ik leerde er nieuwe mensen kennen die mij vertelden over het geloof. Ze accepteerden mij zoals ik was: inclusief mijn wilde weekendverhalen, rookgedrag en bomberjack met dikke bontkraag. Ik vond de gesprekken boeiend en interesseerde me steeds meer in God. Toch hield ik vast aan mijn leventje.”

God was het anker dat mijn hart wilde bereiken

“Totdat mijn broer me meevroeg naar een jeugddienst van de kerk. De spreker vertelde dat er mensen in de zaal waren die een muur voor God hadden opgetrokken. Hij schetste het beeld van een anker dat tegen een muur aan het bonzen was. God was het anker dat mijn hart wilde bereiken. Ik werd warm en voelde me enorm aangesproken. Het leek alsof iedereen me aankeek! ‘Ik denk dat God dit tegen mij zegt!’ vertelde ik in tranen aan mijn broer. Hij bad met mij en vroeg of ik een keuze voor God wilde maken. Dat deed ik. Alle onzekerheid viel van mij af!”

God als fundament

“De volgende dag was heel raar. Ik had een keuze voor God gemaakt, maar mijn leven was verder nog hetzelfde. Ik moest het aan mijn vrienden vertellen; ik wilde geen leugens meer. M’n hart klopte in mijn keel toen ik naar ze toe ging. Sommigen vonden het heel apart, anderen juist wel mooi. Ik stopte met alle verkeerde dingen beleed mijn zonden aan God. Ook ging ik elke zondag naar de kerk. Toch was het een moeilijke tijd, omdat ik m’n oude leven had losgelaten. Christelijke vrienden had ik niet. Daarom sloot ik me aan bij een kring. Mijn verlangen om God beter te leren kennen, bleef maar groeien! De keuze om naar een Bijbelschool van Youth with a Mission te gaan, was een van de beste uit mijn leven! Drie maanden lang kreeg ik les over God en de Bijbel. Ik ontdekte mijn nieuwe identiteit in God en bouw nog steeds op dat fundament.”

Leven in vrijheid

“Inmiddels ben ik getrouwd met een christelijke man en hebben we een zoontje van 6 maanden oud. Het is zo bijzonder hoe God de juiste mensen op mijn pad heeft gebracht. Hij gaf mij een nieuwe kans om met Hem te leven. De tekst uit Jesaja 1:18 heeft mij enorm aangesproken: ‘Al zijn je zonden rood als scharlaken, ze worden wit als sneeuw, al zijn ze rood als purper, ze worden wit als wol.’ Eerst voelde ik mij te zondig om bij God terug te komen. Maar deze tekst laat mij zien dat God wil dat ik bij Hem kom, zodat hij me schoon kan wassen. Laat oude patronen, zonden of angsten je niet weghouden van God. Nu ben ik vrij!”

Jouw getuigenis bij BEAM? LEUK. Mail (beamredactie@eo.nl) of WhatsApp (0683673700) ons! Meer getuigenissen lezen? Kan hier!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡