Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jaloerse broers en bitchy vrouwen

20 september 2017 · Leestijd 5 min

Pestkoppen zijn overal, zelfs in de Bijbel. Het boek stikt van de gemene pestkoppen en bitchy vrouwen. Hier vijf op een rij!

Pennina: de bitchy sidechick

Hanna, de moeder van Samuël, was de een van de twee vrouwen van Elkana. Dat dit niet goed kan gaan, blijkt uit dit verhaal. Pennina, de andere vrouw van Elkana kon namelijk wél kinderen krijgen, in tegenstelling tot Hanna, die lang kinderloos bleef. Dit deed Hannah veel pijn, de constante treiterijen van Pennina verergerde dat nog eens.

Met alle liefde vernederde zij Hanna en vertelde ze haar dat ze waardeloos was, omdat ze geen kinderen had. Zelfs in de tempel was Hanna niet veilig. Ze kreeg venijnige opmerkingen in haar oren gefluisterd. Pennina pestte Hanna zo erg dat ze alleen maar kon huilen, zelfs eten ging niet meer.

Terwijl de tranen over haar wangen wiggelden knielde Hanna in de tempel. Ze bad: “Machtige heer, zie u hoe moeilijk ik het heb? Vergeet mij niet, maar denk aan mij. Geef mij alstublieft een zoon.” Ze kreeg datgene ze van God vroeg; een prachtige zoon en ze noemde hem Samuël.

Ben jij weleens zo gepest dat je alleen nog maar kon huilen? Het verhaal van Hanna, Pennina en Samuël kun je HIER lezen.

De broers van Josef: jaloezie ten top

Josef was het lievelingetje van zijn vader Jakob, en daar was hij zich goed van bewust. Zijn broers waren jaloers op de aandacht die Josef kreeg van hun vader. Hoewel de broers elkaar allemaal treiterden (zoals broers dat doen) kreeg Jozef het meest te verduren. De treiterijen werden erger toen Jozef begon te dromen dat zijn broers ooit voor hem zouden buigen. Om die prachtige jas maar niet te noemen, die Jozef van zijn vader kreeg. Zijn broers waren zo jaloers dat ze Jozef wel konden vermoorden. Gelukkig deden ze dat niet, in plaats daarvan gooiden ze Josef in een put, verscheurden ze zijn jas en verkochten ze Josef aan een slavendrijver. Ook niet echt aardig.

Jozef werd naar Egypte gebracht, waar hij groeide tot een succesvolle man. In een grote hongersnood zorgde hij ervoor dat iedereen graan kreeg. Ook zijn broers stonden op een gegeven moment bij hem op de drempel. Jozef’s dromen kwamen uit, zijn broers bogen voor hem, en hij vergaf ze.

Zou jij je broers en zussen vergeven als ze je in een put zouden gooien?

Benieuwd naar het verhaal van Jozef en zijn broers? Ga HIER heen en lees!

De Farizeeërs: how not to christen

De Farizeeërs maakten het leven van Jezus zuur, waar hij ook maar heen ging. Ze vroegen vragen aan hem die zij zelf niet eens konden beantwoorden, simpelweg om hem voor gek te zetten. Ze probeerden hem door listige vragen erin te luizen. Ze beschuldigden Jezus en zijn volgelingen ervan de sabbat niet te eren, omdat zij koren hadden geplukt en iemand hadden genezen. Ze bemoeiden zich zo met het werk van Jezus, dat hij haast zijn werk niet meer kon doen. Wordt jij ook altijd gek als iemand over je schouders meekijkt? Het verhaal van de Farizeeërs lees je HIER.

De kinderen van Bethel: Elisa plagen = beren uitdagen

De profeet Elisa was op weg naar Bethel toen hij langs een groep kinderen liep. De jongetjes en meisjes bespotten hem en riepen hem na met: Kaalkop, kaalkop. Elisa draaide zich om en vloekten hem in de naam van God. Op dat moment kwamen er twee berinnen uit het bos en zij verscheurden 42 kinderen. Misschien een beetje een overdreven reactie.

Vind je dat de kinderen het verdiend hadden om door de twee berinnen te worden verscheurd? Lees dit gruwelijke verhaal HIER, als je durft.

Hagar en Ismaël: zo moeder, zo zoon

Dat het hebben van meerdere vrouwen uitloopt op een debakel, blijkt ook uit het verhaal van de vrouwen van Abram: Saraï en Hagar. Nadat Hagar zwanger was geworden van Ismaël verloor Hagar alle respect voor Saraï. Een vrouw die geen kinderen kon krijgen was in haar ogen ‘niet waardig’. Nou was Saraï ook niet een lieverdje voor Hagar. Abram kreeg lucht van de rivaliteit tussen de twee en stuurde Hagar weg naar de woestijn. Op verzoek van engel mocht Hagar terugkomen naar Abram (die inmiddels de naam Abraham had aangenomen). Hagar kreeg een kind, die ze Ismaël noemde.

Ook Saraï kreeg jaren later een kind die ze Isaak noemde. Op de eerste dag dat Isaak geen borstvoeding meer kreeg organiseerde de familie een groot feest. Ismaël lachte Isaak uit, waarom is nooit bekend geworden. Saraï greep als een echte moederbeer in. Ze zorgde ervoor dat Abraham Hagar en Ismaël voor de tweede keer wegstuurde, dit keer voorgoed. Is het rechtvaardig dat Abraham Hagar en Ismaël wegstuurde voor een spottend lachje? Wil je weten hoe het afloopt met Hagar en Ismaël, klik dan HIER!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡