Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jakobus: Wees blij met je ellende

21 november 2019 · Leestijd 5 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar Jakobus, de brief waarin verteld wordt hoe je moet leven.

Algemene informatie

Aantal bladzijden: 5
Aantal hoofdstukken: 5
Betekenis naam: Deze brief draagt de naam van de schrijver: Jakobus, (zeer waarschijnlijk) de broer van Jezus.
Populairste gedeelte: “Zo is het ook met het geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood.” (Jakobus 2:17)

Wie was Jakobus?

Er is meer te lezen over de schrijver van dit Bijbelboek – Jakobus – in Handelingen 12 en 15 en in Galaten 1 en 2. Nadat Petrus Jeruzalem had verlaten om nieuwe kerken te beginnen, werd Jakobus de leider van de grote Messiaanse kerk in Jeruzalem. Dit was de eerste, christelijke gemeenschap ooit! De kerk ging door moeilijke tijden heen in de 20 jaar dat Jakobus er leider was: een hongersnood die tot grote armoede leidde en vervolging door joodse leiders. Hoe dan ook bleef Jakobus als een rots voor deze gemeente. Hij was een vredestichter. Iemand die met wijsheid en moed leidde.

Hoe leef je als Jezus?

Dit boek is een soort ‘nalatenschap’ van Jakobus’ wijsheid en geldt voor alle volgelingen van Jezus. Jakobus’ doel is niet om je nieuwe, theologische informatie te leren, maar hij daagt je uit om eerlijk te kijken naar hoe je leeft. Zijn wijsheid is gebaseerd op de lessen van Jezus over het koninkrijk van God (bijvoorbeeld de Bergrede), maar ook op het Bijbelboek Spreuken (check hoofdstukken 1-9 maar eens). Wat typerend is aan het boek Jakobus is dat het vol staan met korte wijsheden, metaforen en catchy oneliners (bijvoorbeeld: ‘Laat uw ja ja zijn, en uw nee nee’ – Jakobus 5:12). Met zijn brief roept Jakobus de lezers op om met échte wijsheid vervuld te raken door te leven naar hoe Jezus de Torah samenvat: heb God lief en je naaste als jezelf.

De kern van het boek vind je in hoofdstukken 2 tot en met 5. Hierin vind je 12 lessen die gaan over toegewijd zijn aan Jezus. Met heel je hart. De lessen staan een beetje op zichzelf, maar worden verbonden door bepaalde kernwoorden en -thema’s. Supervet!

Kernthema's

Die kernwoorden en -thema’s vind je direct in hoofdstuk 1. Jakobus begint zijn brief met het leuke nieuws dat het leven moeilijk is. Hij weet dat uit eigen ervaring; hij werd namelijk gemarteld en uiteindelijk vermoord. Jakobus noemt niet alleen dat er tegenslagen zijn in het leven, maar ook dat je hier blij mee moet zijn. Uh, pardon?

‘Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot standvastigheid. Als die standvastigheid ook daadwerkelijk blijkt, zult u volmaakt en volkomen zijn, zonder enige tekortkoming.’ (Jakobus 1:2-4)

Zijn punt is hier dat de tegenslagen van het leven eigenlijk cadeaus zijn die ons leren volharden en die ons karakter vormen. God kan fantastische dingen in ons doen, dwars door al het lijden heen. Hij helpt ons om perfect en compleet te worden. Ja, erkent Jakobus, wij zijn gebroken mensen, maar het is Gods missie om ons te herstellen en weer heel te maken.

Wijsheid

Jakobus legt uit dat dat begint met wijsheid: daarmee kunnen we onze beproevingen zien door een nieuw perspectief. En deze wijsheid wil God ons geven als je Hem daar in geloof om vraagt (Jakobus 1:5). Echte wijsheid is – volgens dit boek – ervoor kiezen dat God goed is, ondanks alle omstandigheden. Dus als je bijvoorbeeld arm bent, zegt Jakobus, probeer dat dan als een gift te zien. Het kan je er namelijk toe dwingen om alleen op God te vertrouwen.

En als je te maken krijgt met moeilijke dingen, geef God dan niet de schuld. Durf door de omstandigheden te zien wie God is, dus wat Jezus van zijn Vader liet zien. Die hemelse Vader is namelijk vrijgevig, Hij is met ons in de pijn en Hij is betrouwbaar! Dankzij Hem kunnen we opnieuw geboren worden als mensen die in hun lijden volledig kunnen vertrouwen op de Vader, net zoals Jezus dat deed.

Het nieuwe leven

En, zegt Jakobus, om te ontdekken hoe dat nieuwe leven eruitziet, moet je niet alleen luisteren naar Gods woord, maar ook doen wat het zegt. Weer wordt het belangrijkste gebod aangehaald: heb God lief en je naaste als jezelf. Jakobus laat vervolgens zien hoe dat soort liefde er in de praktijk uitziet. Het betekent: tegen anderen spreken op een liefdevolle en vriendelijke manier, het dienen van de armen en leven met volle toewijding aan God alleen.

Al deze kernthema’s vind je alleen nog maar in hoofdstuk 1, maar ze komen stuk voor stuk terug in de andere hoofdstukken. Kun jij ze vinden?

Bekijk ook eens deze vette animatie over Bijbelboek Jakobus:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer Bible Guides lezen? Klik hier!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡