Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jacob-Willem is homo: "Ik weet dat de Bijbel mij niet afkeurt"

11 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Een paar jongeren van de Christelijke Hogeschool in Ede bedachten een tijd geleden een initiatief, waarbij voorbijgangers kunnen ervaren hoe het is om in de kast te zitten als LHBT'er (en er weer uit te komen). Eén van de bedenkers is de 19-jarige Jacob-Willem, christelijk en zelf ook uit de kast.

Afkeer van zichzelf

In de kast waar je als voorbijganger in kan kruipen, hoor je verschillende ervaringen van jongeren die zelf ook uit de kast zijn gekomen. Ook het verhaal van Jacob-Willem is daarop te horen. Linda benaderde hem voor een interview. "Ik wil dat andere mensen niet die hele weg af hoeven leggen, niet door hetzelfde heen hoeven te gaan als ik."

Mede door zijn geloof, heeft Jacob-Willem veel moeite gehad met uit de kast komen. "Als kind werd mij altijd verteld dat homoseksualiteit slecht was, ik nam dat klakkeloos over. Ik ontwikkelde hierdoor een afkeer van mezelf zonder dat ik het doorhad.

Op zijn veertiende wist Jacob-Willem al dat hij homoseksueel was, toch heeft hij het lange tijd verborgen gehouden. "Mijn enige uitvalsbasis was bidden. Ik was boos op het geloof: waarom ben ik nou gay? Waarom moet het mij zo moeilijk gemaakt worden?”

De omslag

Na een tijd lang struggelen en onderzoeken, ontdekte Jacob-Willem dat dat prima samen gaat: geloven en uit de kast zijn. “Nu weet ik dat de Bijbel homo’s helemaal niet afkeurt. Gay zijn en geloven gaan juist wel samen. God heeft iedereen lief. Er staat niets in de Bijbel over mannen die van mannen houden, of over het homohuwelijk.”

De tekst 'het is een gruwel in Gods ogen dat een man met een man slaapt', wordt volgens hem dan ook vaak out of context gebruikt. "Dat stuk gaat om pure lust, waar geen liefde bij komt kijken. De Bijbel zegt helaas niks over de combinatie tussen liefde en seks. Wat ik ervaar voor een jongen is liefde. Dat kan niemand tegenhouden.”

Ouders vertellen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jacob-Willem's ouders vonden het niet altijd even makkelijk toen hij voor het eerst uit de kast kwam. Toch was dit voor hem een must, ookal zou dan hen misschien pijn doen. Inmiddels hebben zijn ouders het volledig geaccepteerd. “Makkelijk vinden mijn ouders het niet, maar zij houden heel veel van me. Ze leren nu hoe zij als ouders van een LHBT’er om moeten gaan met hun geloof. Ik vind het heel jammer als gelovige ouders dat niet willen doen, het bij voorbaat al niet proberen te omarmen – dat maakt het zoveel moeilijker voor henzelf en voor hun kind. Ze realiseren zich niet dat het kind er niets aan kan doen.”

Bekijk hieronder hoe jongeren letterlijk uit de kast komen op het CHE:

BRON Linda
BEELD Jacob-Willem

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡