Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ismaël François (19) – voetballer bij Sparta – kwam tot geloof op de EO-Jongerendag

20 februari 2020 · Leestijd 4 min

Je ziet de beelden regelmatig voorbijkomen: voetballers die na een goal op hun knieën vallen, God zichtbaar danken voor de behaalde winst. Ismaël François (19) is één van die voetballers. Hij is keeper bij de jeugdopleiding van Sparta en is intensief bezig met geloof: “God heeft mij gered.”

God echt gevonden

“Ik ben gelovig opgevoed, dus het is me met de paplepel ingegoten. Ik wist dat God er was, maar ik was er helemaal niet mee bezig. Het voelde niet echt. Mijn kerk organiseerde op een gegeven moment een tripje naar de EO-Jongerendag. Mijn moeder zei dat er vette muziek zou zijn. Muziek is een grote passie van me, misschien moest ik toch gaan. Ik was al intensief bezig met voetbal en toen ik hoorde dat het in een stadion was, was ik helemaal overtuigd. Daar aangekomen zag ik zoveel mensen met een enorme liefde voor God. Al die verhalen en openbaringen van andere jongeren, het deed echt iets met me. Toen de band New Boys het nummer ‘Believe’ speelde, was ik in één keer helemaal om. Op dat moment heb ik God echt gevonden.”

Adoptie: van vloek naar zegen

“Ik ben geboren in Haïti. Omdat mijn moeder niet voor me kon zorgen, heeft ze me afgestaan. Ik ging van kindertehuis naar kindertehuis en ben uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Ik ben heel lang boos geweest dat ik ben afgestaan en had regelmatig ruzie met mijn ouders. ‘Jullie zijn niet mijn echte ouders!’, schreeuwde ik dan. Na mijn ontmoeting met God kwam ik tot het besef dat ik juist door hen gered ben. Het is echt een zegen dat ze me geadopteerd hebben.

Ik realiseerde me dat ik zonder God nooit zo ver was gekomen, Hij heeft me een leven gegeven. De kans is groot dat ik in Haïti nooit oud was geworden. Ook mijn voetbalcarrière heb ik aan Hem te danken. Ik wilde altijd al profvoetballer worden. Ondanks veel pogingen werd ik continu afgewezen. Ik werd een hele lastige leerling en het boeide me allemaal niet meer. Ik zakte voor mijn eindexamen en precies op dat moment kreeg ik een uitnodiging van Sparta. Dat zie ik echt als een teken van God.”

Nette kleedkamergesprekken

“Voor de EO-Jongerendag wisten mijn teamgenoten niet dat ik gelovig was. Ik durfde er nooit voor uit te komen. Maar na die dag kon ik alles eindelijk vertellen. Inmiddels weet iedereen hoeveel ik met God bezig ben. Ongelovige jongens uit het team komen regelmatig naar me toe met vragen over het geloof, ik vind dat heel leuk om te beantwoorden. In de kleedkamer hebben we het er best vaak over. Gelukkig ben ik niet de enige gelovige in het team. Naast mij zijn er nog twee christelijke jongens. Dat is heel fijn.”

Ballers in God

“Een oudvoetballer van Ajax, Jeffrey Sarpong, heeft samen met voetballer John Bostock het platform ‘Ballers in God’ opgezet. Hier kunnen profvoetballers samenkomen om over hun geloof te praten. Voordat ik bij Sparta tekende wist ik al van het bestaan af. Ik heb ze toen meteen een bericht gestuurd.

De groepen zijn wereldwijd verspreid. Het zit onder andere in Engeland, België, Frankrijk en Duitsland. Ik zit uiteraard bij de Nederlandse groep. Iedere donderdagavond hebben we een bijbelstudie via Skype, we lezen uit de bijbel en praten daarover, soms wel 2,5 uur. Iedere maandagavond bidden we samen. Ik ben zo dankbaar dat ik ‘Ballers in God’ achter me heb. Jeffrey is als een grote broer voor me. Ik heb een lange tijd niet kunnen voetballen vanwege blessures, hierdoor raakte ik in een depressie. Het is heel fijn dat ik dan zo’n groep heb om op terug te vallen. Zij begrijpen waar ik mee zit.”

Wil jij ook een mooie ervaring op de EO-Jongerendag? Koop je tickets hier!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡