Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Isabella: “Ik betaal maandelijks kostgeld aan mijn moeder”

24 september 2020 · Leestijd 6 min

De twintigjarige Isabella studeert rechten en werkt in de sportschool. Ze woont bij haar moeder thuis en geniet daarvan. Wat je niet direct ziet, is dat het er elke maand om spant of ze het financieel gezien redden. Isabella en haar moeder worden gevolgd in het nieuwe EO-programma ‘Waar doen ze het van’. Isabella betaalt kostgeld en wij vroegen aan haar hoe het is om zo openlijk op televisie over je geldzaken te praten.

Hoe zijn jullie erbij gekomen om mee te doen?

“Mijn moeder kreeg een bericht van een vriendin van haar dat er nog mensen met een bepaald inkomen werden gezocht voor het televisieprogramma ‘Waar doen ze het van’. Mijn moeder wilde wel graag mee doen, maar overlegde dat eerst met mij, aangezien ik daar dan ook onderdeel van zou worden. Ik moest erover nadenken, want tv is best wel een groot iets. Na veel praten kwamen we erachter dat het ons beiden toch wel leuk leek. En voor ik het wist zaten er twee mensen van tv aan onze tafel en begon het balletje te rollen."

Het is helemaal niet zo gek als je het financieel niet altijd redt

Wat is jullie rol in het programma?

“Al zo lang ik weet, zit mijn moeder krap bij kas. Ze heeft altijd haar best voor mij gedaan, maar er kwam simpelweg weinig geld binnen. Daarom had ik als kind altijd tweedehands spullen. Onze rol in het programma is om te laten zien hoe wij het aanpakken thuis. Vanwege het lage inkomen van mijn moeder vallen we buiten de huur- en zorgtoeslag en is het moeilijk om elke maand rond te komen. Ik denk dat het goed is om dit op de televisie te laten zien: er zijn genoeg mensen zijn die net wel of zelfs net niet rondkomen. Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat het niet altijd makkelijk is en je het niet altijd redt. Door aan dit programma mee te doen hoop ik dat mensen aan het nadenken worden gezet over hun financiën.”

Al zo lang ik weet, zit mijn moeder krap bij kas

Hoe pakken jullie het dan aan thuis?

“Nadat ik een tijd op mezelf gewoond te hebben trok ik weer bij mijn moeder in. Ik ging studeren, kreeg DUO en verdiende geld met mijn baan. Na gesprekken over de financiële situatie thuis vroeg mijn moeder of ik kostgeld wilde gaan betalen. Ik vond het wel een fijn idee dat ik gewoon huur betaal omdat ik ook gebruik maak van het water en het eten in huis. Het is normaal dat ik daar wat aan bijdraag. Mijn moeder heeft meer inkomsten dan ik, maar ook veel meer vaste lasten en dat vond ik lastig om te zien. Daarom vond ik het een goed idee om kostgeld te betalen, want dat voelt wat eerlijker. We spraken toen vijftig euro af en inmiddels is dat 75 euro per maand.”

Het is normaal dat ik een bijdrage lever aan het huishouden en kostgeld betaal

Hoe is het om zo open te zijn over jullie financiën op televisie?

“Ik vond het vooral gek om bij mijn moeder in de bankgegevens te moeten kijken. Daardoor realiseerde ik me hoe erg het realiteit is dat wij soms niet rondkomen en daar was ik erg van onder de indruk. Ik besefte dat ze echt niet veel heeft, maar wel veel moet betalen en dat lukt haar ook. Ze is heel zuinig en dat vind ik knap, wat mij ook inspireert om beter met mijn geld om te gaan. Voor het programma had ik echt moeite met sparen, maar zij is daarin echt een voorbeeld voor me. Van dat wat ze heeft zet ze altijd geld aan de kant en nu doe ik dat ook. Ik denk dat heel veel alleenstaande ouders het moeilijk hebben en ik hoop dat mijn moeder door dit programma heen deze mensen ook kan inspireren.”

Wat voor reacties kreeg je op de uitzending?

“Die waren erg verschillend. Veel mensen zeiden de situatie te herkennen, dat zij bijvoorbeeld ook bij wc-papier staan te kijken of het niet goedkoper kan. Die herkenning vond ik heel fijn. Negatieve reacties gingen veel over ons uiterlijk. Mensen zeiden over mij dat ik er niet uitzag alsof ik in een sportschool werkte; zulk soort opmerkingen vind ik wel jammer. Gelukkig sprongen de positieve reacties er voor mij uit.”

Wat heeft indruk gemaakt tijdens het maken van het programma?

“We hebben het in de periode van de opnames vaak over Italië gehad, want mijn moeder is Italiaans. Ik ben veel meer te weten gekomen over mijn opa die zestien jaar geleden is overleden en de rest van de familie die daar woont. Omdat we niet veel geld hebben kunnen we er niet heen, maar ik vind het wel mooi om te horen hoe goed de band met de familie daar is. In het programma videobellen we met familie die mijn moeder al tien jaar niet heeft gezien omdat ze een reis naar Italië nooit kon betalen. Het raakte me om te zien hoeveel impact dit had op mijn moeder. Al met al ben ik haar beter gaan begrijpen en heb ik meer respect gekregen voor haar en de dingen die ze doet ondanks dat ze weinig geld heeft.”

Wat is de ultieme tip voor het onder controle krijgen van je financiën?

“Zelf merk ik dat er onder studenten een soort schaamte hangt als het aankomt op geld. Vooral wanneer je ouders niet voor je betalen en je niet veel geld hebt, maar het wel zelf moet doen allemaal. Ik hoop dat mensen zich minder schamen om de hoeveelheid geld die ze hebben, want het is echt oké als je het als student niet zo breed hebt.

Het is goed om je inkomsten en uitgaven op papier te zetten

Een praktische tip: ik heb van de budgetcoach in het programma geleerd dat het goed is om alle inkomsten en uitgaven op papier te zetten. Dat heb ik voor mezelf ook gedaan, waardoor ik goed kon inzien waar ik minder aan uit zou mogen geven en wat ik uiteindelijk overhoud. Dat bedrag zet ik dus op mijn spaarrekening. Het is goed om een volledig beeld te krijgen van wat je waaraan uitgeeft. Ik heb bijvoorbeeld gezien hoeveel geld ik eerder uitgaf aan eten en voornamelijk aan uiteten gaan. Dan bedenk ik me dat we hier een koelkast vol met eten hebben en dat ik dat net zo goed kan gebruiken.”

Heb je de uitzending gemist en ben je benieuwd naar het verhaal van Isabella en haar moeder? Kijk hier de volledige aflevering:

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡