Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is Jezus ooit verliefd geweest?

5 april 2019 · Leestijd 3 min

Af en toe komt er nieuws naar boven waar wordt beweerd dat Jezus tijdens zijn leven op aarde verliefd was. En getrouwd. En vader. Op de redactie waren we benieuwd: waar komen deze geruchten vandaan en hoe betrouwbaar zijn ze? Dit is wat we hebben gevonden:

Om het maar gezegd te hebben: in de boeken en brieven die officieel in de Bijbel opgenomen zijn (en dus het meest betrouwbaar zijn) wordt niet gesproken over een verliefde Jezus of een Jezus met een romantische relatie of een Jezus met kinderen. Wat volgt zijn dus speculaties, aannames en niet-Bijbelse boeken.

De theorie die het meest naar boven komt is dat Maria Magdalena en Jezus een romantische relatie zouden hebben gehad. Als je het boek Da Vinci Code van Dan Brown hebt gelezen, weet je er alles van. In de Bijbel staat dat Maria Magdalena door Jezus werd bevrijd van zeven demonen. Vanaf dat moment week ze niet meer van zijn zijde. Ook was ze de eerste persoon aan wie Jezus na zijn opstanding verscheen. Door haar hartverscheurende verdriet herkende ze hem eerst niet, maar na de ontmoeting rent ze naar huis en juicht ze: ‘Ik heb de Heer gezien!!’ (Johannes 20: 18) 

Spreekwoordelijke(?) kus

Veel christenen vinden het een belachelijk idee dat Jezus verliefd zou zijn geweest, maar waarom eigenlijk? Jezus werd volkomen mens en verliefd op iemand worden, betekent niet dat je een zonde begaat. Door de jaren heen zijn mensen fanatiek op zoek gegaan naar bewijs dat Jezus romantische relaties had en misschien wel kinderen. Echt overtuigend bewijs is nooit gevonden.

In het apocriefe evangelie van Filippus wordt gesproken over een kus tussen Jezus en Maria Magdalena. Hier zijn veel geruchten betreft verliefdheid op gebaseerd. Als je deze teksten goed bestudeert, ontdek je dat deze tekst op geen enkele manier over romantiek of seks gaat. Als dit überhaupt goed vertaald is, wordt er gesproken over een spreekwoordelijke kus, geen echte.

Twee kinderen

In 1988 werd de film The Last Temptation of Christ gepubliceerd. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek waar Jezus en Maria trouwen nadat hij opstaat uit de dood. In hun huwelijk krijgen ze twee kinderen, twee jongens. Het bestaan van deze kinderen komt terug in hele oude documenten die in het British Museum liggen. Lees hier meer over die documenten.

Op fora wordt er ook druk over gediscussieerd. Een forum gebruiker vat de boel mooi samen: “Ik denk dat als Jezus een keer gevoelens heeft gehad voor een meisje, er niets tussen hen is gebeurd. Dit met de simpele reden dat Jezus belangrijkere dingen te doen had. Ik denk dat hij tegen zichzelf zou hebben gezegd: ‘Dit is leuk, maar ik heb belangrijk werk te doen. Gods werk.’ Dan zou hij gewoon verder zijn gegaan met zijn leven. Maar ja, dat is mijn mening.”

Nou ja, dat dus. Heb jij hier weleens over nagedacht? We horen graag wat je ervan denkt. App (0683673700) of DM (@EOBEAM) ons!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡