Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is God een man of een vrouw?

19 december 2018 · Leestijd 4 min

God: een grote, blanke man met een baard. Degene die aangesproken wordt met ‘hem’ en ‘hij’. Hartstikke mannelijk toch? Toch lijkt het er soms op dat God ook vrouwelijke kanten heeft en die laat zien. Hoe zit dat?

De kans is groot dat jij God voor het eerst in een vrouwelijke vorm hebt voorgesteld tijdens het lezen of kijken van The Shack (De Uitnodiging). Een donkere vrouw vertolkt de rol van God de Vader, iets wat voor sommige christenen vrij shocking was. Er ontstond een verhitte discussie onder christenen. Tegenstanders vinden dat er te veel vrijheid is genomen in het weergeven van God en het vertellen van het evangelie. Ze halen Exodus 20:4 aan: “Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op aarde of in het water onder de aarde.” Ook vinden ze het doorgeslagen feminisme.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Voorstanders vinden het juist een verademing. De uitgever van het boek legt uit dat de donkere vrouw niet God zelf was, maar God die zichzelf door iemand heen laat zien. “Dit kan een zwarte vrouw, een Aziatische vrouw, een Joodse man zijn.” De bedoeling van de schrijver was om te laten zien dat een man niet beter is in het openbaren van wie God is dan een vrouw. Maar waarom is dit nou zo’n prikkelend onderwerp? Moeten we iets vinden van Gods aard?

God als moeder?

Het is in ieder geval niet gek dat we God snel als een ‘hij’ bestempelen. In de Bijbel wordt immers constant zo over hem gesproken. God is vader en koning, Jezus werd als een jongetje geboren. En het Griekse woord ‘theos’ – dat vaak als ‘God’ vertaald wordt – is een mannelijk zelfstandig naamwoord. Toch is het voor sommigen christenen lastig om God als vader te zien. Bijvoorbeeld omdat hun eigen, aardse vader agressief of afwezig was. Zij voelen zich véél meer op hun gemak bij God als moeder. Het valt misschien minder op, maar er staan ook aanwijzingen in de Bijbel naar deze moederkant van God. Lees bijvoorbeeld eens Jesaja 49:15 of Jesaja 66:11-13, waarin God vergeleken wordt met een moeder die haar kind voedt of op haar schoot troost. Of Mattheüs 23:37 – ja, van dat Elly&Rikkert liedje. Deuteronomium 32:18 laat zelfs een God zien die baart.

Naar zijn evenbeeld

Een onderscheid tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen valt dus wel te maken. Gods mannelijke kant vecht en regeert als koning, Gods vrouwelijke kant beschermt, verzorgt en troost. Beide kanten zitten in zijn aard en die van ons! Kijk maar naar Genesis 1:27: “God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen.” Het woord dat hier voor ‘de mens’ wordt gebruikt, is het algemene Hebreeuwse woord ‘adam’. Sounds familiar, hm? Het betekent ‘mensheid’: man én vrouw dus. Waarom dit belangrijk is om te weten? Omdat God de mens(heid) naar zijn evenbeeld heeft geschapen, mannelijk en vrouwelijk. Als de mensheid op hem lijkt, heeft ook hij mannelijkheid én vrouwelijkheid in zich.

God = God

Goed, we zullen (hier op aarde) nooit precies weten wie God is. Vader, moeder, mannelijk, vrouwelijk… Ook al begrijp je de ander niet of ben je het met elkaar oneens: accepteer elkaar en elkaars godsbeeld. En vraag het eens aan God zelf: Wie bent U? Hoe wilt U zich aan mij laten zien?

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡