Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Check hier wie de Pioneers graffiti voor de EO-Jongerendag heeft gemaakt!

30 januari 2023 · Leestijd 3 min

Het thema van de EO-Jongerendag 2023 is bekend! Rotterdam Ahoy zal op 3 juni volledig in het teken staan van Pioneers. Wie of wat dat zijn, lees je in het artikel onderaan deze pagina. In de bekendmakingsvideo is een graffiti-artiest te zien die het thema op de muur spuit. In eerste instantie dacht je misschien dat Shelton (de eerste spreker van de EOJD) achter het kunstwerk zat… Maar stiekem is dat heel iemand anders, namelijk Tim Bergboer. Muurkunstenaar Tim is al 20 jaar bezig met graffiti. Maar waarom doet hij dat eigenlijk?

“Op mijn vijftiende viel het me op dat er best veel graffiti was gespoten in mijn wijk. Overal stond het woord ‘FATS’. Ik probeerde uit te zoeken wie erachter zat, tot één van mijn beste vrienden aan mij bekende dat hij het had gemaakt.” In eerste instantie geloofde Tim zijn vriend niet. “Kom maar naar mijn huis,” zei zijn vriend. “Dan laat ik je mijn schetsboeken zien!” Vanaf dat moment begon het graffiti-avontuur voor Tim. Leegstaande panden waren onveilig voor Tim en zijn tags (kleine ‘handtekeningen’ van graffiti-artiesten). “Het maakte niet uit, want die panden werden toch gesloopt! 

tinywow_shutterstock_1658604190_12691256

Voorbeeld van een tag

Tegenwoordig spuit ik niet meer stiekem, die spanning is er een beetje af. Als ik nu zou worden betrapt, moet ik dat verantwoorden aan mijn gezin: ‘Papa is vanavond niet thuisgekomen, want hij moest weer zo nodig een trein onderspuiten’. Nee, tegenwoordig spuit ik alleen nog legaal. Dan neem ik de hele dag, zet ik een barbecue neer en maak ik het gezellig. Dan maak je pas echt wat moois!”

Pionieren als graffiti-artiest

Vandaag de dag doet Tim niets anders meer dan graffiti spuiten. Hij is te boeken voor workshops of pieces op aanvraag. Of iedereen zo’n workshop dan even leuk vindt? “Ik heb weleens mensen gehad die niet mee wilden doen, omdat er bij hen om de hoek graffiti op de muur was gespoten. Ik zeg altijd: ik denk niet dat iedereen die een breekijzer in huis heeft, een inbreker is hoor.” Gelukkig zijn er ook genoeg lovende reacties op zijn werk. “Ik heb veel kinderen blij mogen maken door hun naam op de muur te spuiten. Ook word ik heel vrolijk als ik zie dat er mensen spuitbussen op mijn site bestellen, terwijl ik ze een week ervoor een workshop heb gegeven!” Tim is vanuit zijn passie voor graffiti een bedrijf gestart. “Als je echt iets wil, dan kan dat. Zolang je er hard voor werkt, dan kan alles!”

1

Graffiti-artiest Tim Bergboer in actie

Let op:

In het Nederlands wordt het woord graffiti vaak uitgesproken als gráf-fi-ti, wat heel erg klinkt als gravity (het Engelse woord voor zwaartekracht). De klemtoon ligt eigenlijk op de tweede lettergreep van het woord: graf--ti, dus. Volgens Tim komt het woord oorspronkelijk uit het Latijn, waar het krassen betekent. Daar waar ze in de Romeinse tijd alle aankondigingen op de muren krasten, spuiten anonieme ‘artiesten’ tegenwoordig hele kunstwerken op treinwagons. Bijzonder weetje: in 2020 is er voor 142.000 vierkante meter aan treinen ondergespoten; dat zijn ongeveer twintig voetbalvelden! Jaarlijks kost het de NS ongeveer 10 miljoen(!) euro om dat schoon te maken.

NIEUWS: Shelton is de eerste spreker van de EO-Jongerendag 2023 en maakt het thema bekend

Lees ook over:

NIEUWS: Shelton is de eerste spreker van de EO-Jongerendag 2023 en maakt het thema bekend

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡