Ga naar submenu Ga naar zoekveld

INTERESSANT: Dit is waarom we met gevouwen handen bidden

16 maart 2019 · Leestijd 3 min

Toen je klein was, was het al duidelijk hoe je hoort te bidden: handjes vouwen, oogjes toe. Dat gaf ook de nodige drama in de kleuterklas (Klikspaan: “Juf! Pietje had zijn ogen niet dicht bij het bidden!” Juf: “Hoe kon jij zien dat Pietje zijn ogen niet dicht had, dan?”). Nu, jaren later, bid je waarschijnlijk nog steeds in dezelfde houding. Maar waarom eigenlijk? Waar komen die gevouwen handen toch vandaan?

Moet het van de Bijbel?

In de Bijbel staat veel over bidden. In Mattheüs 6 geeft Jezus een paar instructies voor bij het bidden. In dat hoofdstuk staat alleen niet dat je met je handen gevouwen en je ogen dicht moet bidden, en dat staat ook niet op een andere plek in de Bijbel. In Psalm 123 kijken de ogen tijdens het bidden juist omhoog naar God! En in Exodus 9:29, vertelt Mozes hoe hij bidt: met zijn handen in de lucht! 

Nog iets opmerkelijks: gevouwen handen worden in de Bijbel, bijvoorbeeld in Spreuken 10:4 gebruikt als beeld van luiheid, iets negatiefs dus. Dat betekent niet dat het slecht is om je handen te vouwen als het om bidden gaat, natuurlijk. Maar het is wel duidelijk dat de Bijbel gevouwen handen niet verplicht!

Waar komen die gevouwen handen vandaan?

In de middeleeuwen legden vazallen (belangrijke edelen) en ridders hun gevouwen handen in die van hun heer. Dit symboliseerde hun overgave aan die heer, zoals een kind zich aan zijn vader overgeeft. De heren behandelden deze vazallen en ridders dan ook als hun eigen kinderen. Er wordt gedacht dat dit ook is waar het bidden met gevouwen handen vandaan komt. Door onze handen te vouwen laten we dus eigenlijk aan God zien dat we Zijn kinderen willen zijn!

Hoe moet je bidden?

Met je handen gevouwen en je ogen dicht bidden kan wel handig zijn: je raakt namelijk minder snel afgeleid door iets wat je ziet, of door ergens aan te friemelen. In andere situaties is het weer passender om in een andere houding te bidden. God prijzen kan bijvoorbeeld ook met je armen omhoog, en als je bidt voor een ander is het soms handig om tijdens het gebed te kijken hoe het met diegene gaat. En als je even wil bidden terwijl je op de fiets zit, is je handen vouwen en ogen sluiten misschien ook niet zo’n goed idee…

Bidden kan overal en altijd, op elke manier. En het maakt niet uit wat je met je handen doet. God vindt het belangrijker dat je bidt, dan hoe je bidt. Hij hoort jou altijd! 

Lees nu ook: 5 herkenbare manieren waarop christenen bidden!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡