Ga naar submenu Ga naar zoekveld

InSalvation start Exodus-tour “Ons nieuwe album is ook echt voor jongeren”

5 maart 2020 · Leestijd 5 min

Met nummers als Vul Dit Huis Met Uw Glorie, Abba Father en NEON wordt InSalvation zowel in Nederland, als daarbuiten steeds bekender. Naast de band vormen ze ook een stichting die een beweging in gang willen zetten van mensen die opstaan en Jezus toegewijd volgen. Met de Exodus-tour willen ze het verhaal van de tocht uit Egypte vertellen met het nieuwe, gelijknamige album. We spraken met Jafeth Bekx, zanger en medeoprichter van InSalvation.

afbeelding

“Het nieuwe album Exodus sluit erg aan bij de belevingswereld van jongeren. Het gaat over de reis die we maken in ons leven, keuzes die we maken, dingen die we achter ons laten en waar we naar onderweg zijn. Als je kijkt naar de statistieken, dan worden veel belangrijke keuzes in de tienerjaren gemaakt. Bijvoorbeeld over school, vrienden of de kerk. Tijdens onze vorige tour zijn 150 mensen, waaronder veel jongeren, tot geloof gekomen. Veel van die tieners maakten voor het eerst de keuze voor Jezus en een grote groep heeft zich daarna ook laten dopen. In die zin is InSalvation veel meer dan alleen muziek, maar eerder een beweging waar God doorheen werkt en die levensveranderend kan zijn. Een verhaal wat mij nog steeds erg raakt, is van een meisje dat ik op een gegeven moment tegenkwam op een camping waar ik als spreker was.”

Ik zat met zelfmoordneigingen, maar bij jullie optreden voelde ik dat God mij aanraakte

“Op een gegeven moment komt dit meisje naar mij toe en vertelt mij of ik één van de tour avonden nog kon herinneren. We hadden tijdens die avond een woord voor een meisje dat aanwezig was en met zelfmoordneigingen zat. Zij bleek dit meisje te zijn en vertelde dat ze op een punt was gekomen om een einde te maken aan haar leven. Ze wilde God nog een kans geven, maar ze ging eigenlijk met tegenzin naar onze tour. Toen ze hoorde dat er werd gesproken over een meisje met zelfmoordneigingen, raakte dat haar zo. Ze vertelde dat het voelde alsof Gods geest in haar was gekomen. Er is op die avond voor haar gebeden en na dat optreden had ze helemaal geen last meer van al die negatieve gedachten. Ze was compleet veranderd, vertrouwde weer helemaal op God en heeft zich een tijdje later laten dopen.”

afbeelding

“Dit soort verhalen laten je beseffen waar je het eigenlijk voor doet. In Efeziërs 6 vers 12 staat: ‘We vechten niet tegen mensen, maar tegen machten en krachten die over deze wereld willen heersen.’ Dat wordt heel concreet als je het verhaal van dat meisje hoort. Wij zijn bereid om ons te laten gebruiken door God, want Hij is de enige die dat kan. Voor elke jongere, voor ieder mens, is er een unieke bestemming voor je leven en een roeping voor God. Ook voor dat meisje heeft Hij een plan en dan bemoedigt het ons als team enorm als we daar een rol in hebben gespeeld. Soms heb je die bemoediging ook nodig, want je hebt van die periodes dat je die effecten niet echt goed ziet. Maar we weten dat God altijd aan het werk is, ook al zien we dat niet altijd.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ons nieuwe album heet Exodus, wat uittocht betekent. Het gaat over de uittocht van de Israëlieten. Vanuit de slavernij in Egypte worden ze uiteindelijk bevrijd, maar dan staan ze voor de rode zee en moeten ze nog 40 jaar in de woestijn doorbrengen, voordat ze het beloofde land binnengaan. Er staan nummers op om op te dansen, God aanbidden, maar ook over perioden waar je wacht op God en niks van hem hoort. Dat zijn allemaal dingen die wij ook meemaken in ons leven. Maar wat er ook gebeurt, weet dat Hij een plan voor jou heeft die alleen jij kan vervullen. Je bent geroepen om Egypte achter je te laten en onderweg te gaan naar het beloofde land. Soms kom je dan in een woestijnperiode terecht of sta je voor een zee, terwijl een enorm leger je van alle kanten wilt bestormen, want je voelt je bijvoorbeeld belaagd op school. Als je dan op God blijft vertrouwen, net als Mozes, dan zal die zee splijten en dan kom je uiteindelijk uit die woestijn en ga je het beloofde land binnen.”

Benieuwd naar de Exodus-tour? Kijk dan deze promo!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lydia maakte ook een keuze voor God na een optreden van InSalvation. “Ik kreeg een bevestiging die ik nodig had: God houdt van me zoals ik ben! Ik heb geen kennis nodig om bij God te horen, Hij vindt me goed zoals ik ben.” Lees haar hele verhaal hier!

Foto's van JKey Photography

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡