Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“In Taiwan spreek ik mijn moeder voor de eerste keer.”

5 juli 2018 · Leestijd 3 min

Met een tentje relaxen tussen de Franse bergen of in een hotel in Griekenland: de meeste mensen kennen dit soort vakanties wel. Misschien ben je ook dit jaar wel weer te vinden op een heerlijk vakantieoord. Voor de 16-jarige Twan is de vakantie dit jaar meer dan relaxen alleen, zijn vrije weken gaan gepaard met een hele bijzondere ontmoeting.

5 maanden in Taiwan

Toen Twan 5 maanden oud was, vloog hij naar zijn adoptieouders in Nederland. Voor zijn biologische moeder was dit een onvermijdelijke beslissing. “Mijn moeder was op het moment dat ze me kreeg nog heel jong en ze had niet genoeg geld om voor me te zorgen. Ze heeft toen besloten om me naar een kindertehuis te brengen in Taiwan.” Omdat Twan nog maar zo jong was toen hij geadopteerd werd, is Nederland voor hem altijd zijn thuis geweest. “Ik kan me niet eens meer herinneren op welke leeftijd mijn ouders me vertelden dat ik geadopteerd was. Ik woon hier in Nederland, zo is het altijd geweest, ik weet gewoon niet beter.”

De eerste ontmoeting

Voor het eerst in 16 jaar heeft Twan besloten om zijn biologische moeder te ontmoeten, een beslissing die al een tijdje in zijn hoofd zat. “Ik had het er al een paar keer over gehad met mijn ouders, we wilden sowieso graag naar Taiwan op vakantie. Op een gegeven moment stelden mijn ouders voor om deze zomer ook mijn moeder te ontmoeten en om het kindertehuis te bezoeken waar ik als baby heb gewoond. Het kindertehuis heeft toen contact opgenomen met mijn biologische moeder en zij stemde in om me te ontmoeten.

Ik heb nog nooit contact met haar gehad, dus in Taiwan spreek ik haar echt voor de eerste keer.” Voor Twan is het dan ook een bijzonder moment om haar voor het eerst te zien. “Ik hoop dat ik erachter kom wie mijn moeder is en hoe alles precies gegaan is. Ik vind het heel leuk om haar eindelijk te zien, maar het is natuurlijk ook ontzettend spannend.”  

Een extra familielid

Samen met zijn ouders, broertje en zusje, gaat Twan deze zomer richting Taiwan. Zijn ouders ondersteunen hem en vinden het een goed idee dat hij gaat. “Ik ga haar ontmoeten in het kindertehuis. De datum en tijd dat we elkaar daar zien staat ook al gepland. In de mail waarin dit stond, lieten ze weten dat ik nog een halfzusje heb. Haar ga ik helaas niet ontmoeten omdat ze nog te jong is om het kindertehuis te bezoeken. Maar in de toekomst hoop ik haar wel te zien.” Wat de ontmoeting met zijn moeder Twan zal brengen weet hij nog niet precies. “Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Ik denk dat ik hierna meer contact met haar zal hebben en dat het een mooi moment wordt!”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡