Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“In mijn Zuid-Afrikaanse kerk is iedereen welkom”

17 januari 2018 · Leestijd 3 min

Maarten woont op een zendingspost in Kwazulu-Natal, een provincie van Zuid-Afrika. Hij gaat daar naar school én naar de kerk. In zijn kerkgebouw kunnen 10.000 (!!) mensen en ze zingen een mix van traditionele kerkliederen en Afrikaanse liederen: “Er gaan zoveel verschillende culturen naar onze kerk; Russen, Europeanen, Zulu’s, iedereen mag hier een plek hebben.”

Maarten heeft autisme en was in Nederland nergens welkom om zijn middelbareschooldiploma te halen. Daarom vertrok hij naar Zuid-Afrika. Daar was hij wel welkom, op een school op een zendingspost in Kwazulu-Natal. “Het kerkgebouw van de zendingspost is heel groot. Er passen wel 10.000 mensen in! Naast 3000 mensen van de zendingspost komen er dus ook veel lokale mensen in onze kerk.”

Zuid-Afrika kent veel verschillende culturen, met elk een andere godsdienst. Vier op de vijf Zuid-Afrikanen behoort tot een christelijke kerk, maar er zijn ook moslims, boeddhisten, hindoestanen en mensen die een traditioneel Afrikaanse godsdienst aanhangen. Zoveel verschillende culturen in een kerk, hoe is dat? Maarten: “Iedereen is welkom in onze kerk, of je nou God aanbidt door te dansen en te zingen, of door heel ingetogen psalmen te zingen. Je mag jezelf zijn hier.”

Elke avond wordt er in de kerk van Maarten een avondsluiting gehouden. Met zang en gebed sluiten ze de dag af: “Ik ga niet elke dag, want ik heb ook gewoon huiswerk. Gelukkig is dat ook niet verplicht. Toch probeer ik zo’n twee keer per week wel te gaan.”

"God neemt al die blokkades af"

Maarten ging in Nederland naar een Nederlands Hervormde kerk, maar de kerk waar hij nu heen gaat is daar niet mee te vergelijken: “Hier worden geen psalmen gezongen en er worden ook volwassenen gedoopt. De Nederlands Hervormde kerk waar ik heen ging was traditioneler. Deze kerk is wel een beetje te vergelijken met de baptistengemeenschap.”

Het christendom in Zuid-Afrika is ontstaan toen de Nederlanders zich vestigden op Kaap de Goede hoop (nu Kaapstad). Zij brachten het christendom met zich mee en verboden alle andere godsdiensten. In die tijd zijn veel zendelingen uit heel Europa naar Afrika vertrokken om de lokale mensen te bekeren. De zendingspost waar Maarten woont evangeliseert vooral door projecten: “Zo worden er in onze kerk jonge mannen uitgenodigd die in een drugsprobleem hebben.”

De kerk van Maarten organiseert ook elk jaar een jeugdconferentie. 6000 jongeren komen erop af en Maarten helpt met koken en de sportdag. Ook daar komen heel veel verschillende mensen op af, met allemaal een andere cultuur: “Dat heb ik heel erg geleerd in Zuid-Afrika. Of je nu zwart of wit bent, we zijn allemaal gelijk. God neemt al die blokkades af. Uiteindelijk willen we maar een ding, en dat is voor Jezus leven.”

Ga jij naar een kerk in het buitenland? En kan je daar vanalles over vertellen? Mail ons naar beamredactie@eo.nl of app ons naar 0683673700!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡