Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"In Colombia wordt plastische chirurgie toegejuicht"

10 februari 2018 · Leestijd 2 min

Overal in de wereld is het schoonheidsideaal anders. We vroegen een BEAM'er met niet-Nederlandse achtergrond wat 'mooi' is. Vandaag: Mauricio (22).

“Als kind ben ik geadopteerd en in 2015 bezocht ik mijn geboorteland Colombia. De Colombiaanse paspoppen hebben veel grotere billen en borsten dan de Nederlandse. Vrouwen in Colombia hebben meer overgewicht dan we hier gewend zijn, maar hebben er lak aan wat anderen vinden. Toch verzorgen ze zichzelf heel goed. Missverkiezingen zijn er net zo belangrijk als voetbal. Toen ik een foto van mijn toenmalige vriendin aan mijn biologische zussen liet zien, die allemaal wat voller zijn, vroegen ze gelijk of ze wel genoeg at."

Ik sta veel te lang voor de spiegel

"Colombiaanse mannen zijn ijdeltuiten: ze gaan naar de schoonheidsspecialist om hun wenkbrauwen te laten doen, sporten veel en showen hun sixpack op Facebook. Plastische chirurgie wordt toegejuicht. Zelf zou ik nooit iets aan mijn lichaam laten veranderen, maar ijdel ben ik wel. Ik sta veel te lang voor de spiegel. Een beetje trainen, scheren, mijn droge huid insmeren. Ik vind het niet erg dat mijn haarlijn al wat naar achteren verschuift. Anderen maken er een big deal van door er grappen over te maken, dus besteed ik extra aandacht aan mijn haar. Over een paar jaar gaat het er allemaal af.

Bewust geen Instagram

Door de sociale media slaan we door met aandacht voor ons uiterlijk. Ik heb bewust geen Instagram, anders zou het hek van de dam zijn. Een boek kan een heel mooie kaft hebben, maar als de inhoud waardeloos is, gooi je het weg. Ik wil meer aandacht besteden aan mijn innerlijk, een goed mens worden … maar wel een met een sixpack.”

Lees ook het verhaal van Veronica (25), die werd opgevoed in de cultuur van Rwanda: "Ik werd gepest en 'aap' genoemd." 

Misschien vind je dit ook interessant:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡