Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In België is scouting zo populair dat je moet loten om erbij te mogen...

13 september 2018 · Leestijd 2 min

Misschien raar, maar waar: de scouting in Vlaanderen is booming business. In Nederland vinden we de woudlopers wellicht wat suf en heeft de padvinderij 130.000 leden, maar in Vlaanderen – met 6,3 miljoen inwoners – zijn er maar liefst 270.000 scouting-leden. Verenigingen kunnen de groei niet aan en veel kinderen worden op een wachtlijst geplaatst…

“We hebben 350 leden, maar als we zouden willen, zouden we twee keer zo groot kunnen zijn”, vertelt Ruben Haegeman van scouting FOS De Wouw in Gentbrugge aan de Volkskrant. “We willen echter niet groeien, want dan is het niet leuk meer. Nu hebben we de ruimte, en zijn er genoeg vrijwilligers.”

Doordat ze het ledenaantal beperkt houden, komt de scouting in Gentbrugge voor bizarre situaties te staan: de avond voordat er kon worden ingetekend, sloegen ouders hun tentje al buiten op, om er zeker van te zijn dat hun kind erbij zou horen. Nu kan iedereen zijn kind online inschrijven, en wordt er om de beschikbare plekjes geloot. Een handvol anderen kan nog op de wachtlijst terecht. “Maar de uitval is zo klein, dat je op de zesde plaats al geen kans meer maakt”, zegt Haegeman. “Dus ook de wachtlijst houden we beperkt.”

Hele artikel over de scouting in Vlaanderen lees je bij de Volkskrant.

Zit jij bij de scouting in Nederland en wil je daarover vertellen? Mail ons dan beamredactie@eo.nl!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡