Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In 2017 zijn er meer christenen vermoord...

Ranglijst christenvervolging 2018

10 januari 2018 · Leestijd 3 min

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd 3.066 christenen vermoord om hun geloof. Dat is bijna 3x zoveel als in 2016, toen er 1.207 christenen werden vermoord. Dat stelt de christelijke organisatie Open Doors, die vandaag de jaarlijkse 'Ranglijst Christenvervolging' heeft uitgebracht.

Noord-Korea voert opnieuw de ranglijst aan, op één punt gevolgd door Afghanistan. Pakistan (nr. 5) scoort het hoogst op geweldsincidenten. In India neemt het aantal geweldsincidenten tegen christenen schrikbarend toe.

Pakistan
Pakistan heeft de maximale score voor geweld tegen christenen. De recente aanslag in Quetta op zondag 17 december, waarbij elf slachtoffers vielen, is hiervan een vreselijke illustratie. Eerder in 2017 werden ook al vijftien christenen gedood om hun geloof. Ook werden 168 kerken aangevallen en 110 christenen gearresteerd zonder enige vorm van rechtspraak. Daarnaast werden 700 christenen ontvoerd en 83 christenen verkracht of seksueel mishandeld. En zeker 700 christelijke vrouwen werden gedwongen tot een huwelijk met een moslim. De dreiging van aanklachten op basis van de godslasteringswet en het vele geweld veroorzaken dat veel christenen vluchten naar Thailand en Sri Lanka.

India
India steeg in vijf jaar tijd van plaats 28 naar plaats 11. Het afgelopen jaar was een recordjaar voor geweldsincidenten tegen christenen. Meer dan 600 incidenten werden gemeld, maar het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Zowel qua onderdrukking als geweld stegen de scores. De overheid doet geen enkele poging om aanvallen van radicale hindoes op minderheden te stoppen. In 2017 werden in India acht christenen vermoord om hun geloof. 635 christenen werden zonder vorm van proces gearresteerd, bijna 24.000 christenen werden aangevallen en 336 christenen werden gedwongen hun huizen te verlaten. De Indiase overheid wil dat alle niet-hindoes voor 30 december 2021 bekeerd zijn tot het hindoeïsme. President Modi laat dit door invloedrijke leiders van de hindoe nationalistische RSS-beweging zeggen om zelf buiten schot te blijven. Het gaat vooral om 64 miljoen christenen en ruim 200 miljoen moslims.

Wereldkaart christenvervolging

csm_Ranglijst_Christenvervolging_2018_Mediaversie_wereldkaart_kleur_11__564f5b3737

Noord-Korea
Noord-Korea staat voor de zeventiende keer bovenaan de ranglijst. Het land zondert zich in toenemende mate af van de rest van de wereld en met die trend mee groeit de controle en toezicht op de christenen in het land. De impact van non-fysieke vormen van vervolging in de privésfeer, de familie, de gemeenschap, de publieke ruimte en voor het kerkelijk leven is maximaal. Geweld is er ook tegen Noord-Koreaanse christenen. Denk aan de 50.000 christengevangenen in de strafkampen en de vluchtelingen die worden beschoten aan de grenzen.

Afghanistan
Afghanistan staat op plaats 2 van de ranglijst en scoort bijna evenveel punten als Noord-Korea. De onderdrukking van christenen is in beide landen maximaal. De geweldsincidenten in Afghanistan zijn bijna net zo erg als in Noord-Korea waardoor Afghanistan op de tweede plaats komt. Het land steeg een positie omdat Afghaanse christenen meer controle en druk binnen hun stamverband ervaren en lijden onder meer geweld door radicale moslims.

215 miljoen vervolgde christenen
Meer dan 215 miljoen vervolgde christenen ervaren zware tot extreme vervolging om hun geloof. Vervolging bestaat niet alleen uit lange gevangenisstraffen of gedood worden. Een voorbeeld betreft de Malediven dat op plaats 13 van de ranglijst staat. In dit paradijselijke vakantieland zijn er amper geweldsincidenten tegen christenen. De dagelijkse vaak onzichtbare onderdrukking is echter hoog en een kerkdienst of het bezit van een bijbel is streng verboden.

Bron: OpenDoors

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡