Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik zou ook tegen prostitutie zijn als ik niet in God geloofde”

15 maart 2019 · Leestijd 4 min

Janneke (24) is in het dagelijks leven hulpverlener, maar zet zich daarnaast actief in voor Exxpose. Samen met andere jonge mensen strijdt ze voor een samenleving waarin seks niet meer gekocht mag worden. “We willen de realiteit van prostitutie laten zien aan Nederland.”

“De Nederlandse wet zegt dat het oké is om sekswerker te worden. Het is gewoon een baan. Dat vind ik zo krom! Een paar jaar geleden begon ik me voor mijn stage en scriptie te verdiepen in het prostitutiebeleid en de hulpverlening voor kwetsbare meisjes. Meisjes die door verkeerde relaties en seksuele beschadiging een groter risico lopen om in de prostitutie te belanden. Een superheftig thema, wat in Nederland al snel tot grote discussies kan leiden. Gelukkig vond ik bij Exxpose mensen die – net als ik – willen dat het beleid op prostitutie moet veranderen. Het thema raakt me. Sinds ik mijn scriptie bij Exxpose heb geschreven, ben ik eigenlijk blijven hangen. Samen willen we de realiteit van prostitutie laten zien aan Nederland.”

Illegaal

“De meeste mensen zullen ons kennen van het burgerinitiatief Ik Ben Onbetaalbaar. We hebben handtekeningen verzameld om aan de Tweede Kamer voor te stellen dat het kopen van seks strafbaar moet worden. Dat gebeurt nu al in landen als landen Zweden, Noorwegen, Ierland, Frankrijk.. Door de sekskoper te ‘criminaliseren’, maak je het kopen van seks illegaal. Er zullen minder mensen zijn die een vrouw betalen voor seks, omdat ze liever niet achter de tralies belanden. Daarmee zal de vraag naar betaalde seks afnemen en daarmee ook het aanbod. De vrouwen krijgen juist alle hulp aangeboden: zij zijn immers degenen die kwetsbaar zijn. Ik zou willen dat we prostitutie ook in Nederland op die manier tegengaan.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Mini-docu van Mozaïek0318 met een van de oprichtsters van Exxpose; Natasja.

Ultieme vrijheid

“Veel mensen zeggen dat de vrouwen die in de prostitutie zitten daar zelf voor kiezen. Het is een soort ultieme vorm van vrijheid. Je mag toch zelf weten wat je met je lichaam doet en welke baan je kiest? Aan dat argument kan ik me enorm ergeren. Ik durf te stellen dat achter elke vrouw die in Nederland seks verkoopt, een verhaal zit. Vaak was of is er sprake van misbruik, een dwingende pooier of financiële eisen van familieleden. Ja, een klein deel kiest er wel vrijwillig voor om hun lichaam te verkopen, maar weegt dat op tegen al die andere vrouwen die gedwongen zijn?”

Christenen en seks

"Vaak worden wij – mensen die willen dat seks niet meer gekocht kan worden – in een christelijk hokje geplaatst. Christenen worden al snel preuts genoemd, alsof we seks eng of verkeerd zouden vinden. Gelukkig bestaat Exxpose ook uit genoeg niet-christenen. Wat ons verbindt, is dat we allemaal willen opkomen voor kwetsbare mensen en in een rechtvaardige wereld willen leven. Ikzelf zou ook tegen prostitutie zijn als ik niet in God geloofde. Nu de Tweede Kamer nog; ik ben benieuwd hoe zij op onze petitie zullen reageren."

Beschadigd

“Ik denk niet dat er ooit een wereld zonder prostitutie zal zijn, helaas. Nu normaliseren we het, faciliteren het. Sterker nog, we lokken er toeristen mee! Terwijl veel van de vrouwen achter die ramen posttraumatische stressstoornissen oplopen. Waarom zou je vrijwillig werken in een sector die je zo ernstig beschadigd?”

Het doet me pijn dat ze geen andere uitweg zien

“Het doet me pijn dat sommige mensen in zo’n complexe situatie zijn beland, dat ze geen andere uitweg zien dan hun lichaam aan te bieden voor seks. Als Exxpose spreken we veel mensen die op wat voor manier dan ook met prostitutie te maken hebben: de recherche, hulpverleners, maar ook de vrouwen zelf. Hun verhalen raken me diep en laten me nog meer zien hoe ingewikkeld het probleem is. Ik kan niet echt concrete verhalen delen, omdat ik daarmee de veiligheid van de vrouwen in gevaar kan brengen. Toch wil ik blijven strijden voor hun welzijn en rechten. Door mijn werk voor Exxpose hoop ik dat er een nieuwe generatie opgroeit. Een generatie die zegt: seks kopen is niet oké.”

Wil jij ook je steentje bijdragen en de ellende van de prostitutie veranderen? Teken dan de petitie!

Nienke van Denderen Fotografie

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡