Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik wil deze 40 dagen vasten door dingen juist wél te doen”

9 maart 2019 · Leestijd 3 min

De veertigdagentijd is weer begonnen! Heb jij al gekozen waarvan je wil vasten? Wij vroegen BEAM’ers wat aankomende 40 dagen hun plannen zijn. Vandaag vertelt Daphne (22) hoe zij de komende periode wil gaan vasten.

Anders vasten

“Ik heb gekozen om deze veertigdagentijd niet te vasten door bepaalde dingen niet te doen, maar om juist goede dingen wel te doen. Ik wil stilstaan bij wat Jezus gedaan heeft voor ons, en het voorbeeld dat hij ons geeft. Ik vraag mezelf hoe ik als christen leef, wie ik ben als christen, en hoe dat tegenover Zijn voorbeeld staat. 

Ik ga de komende tijd lezen in een leesplan dat je laat stilstaan bij Gods wonderen. Daarnaast wil ik ook een paar Bijbelstudies lezen over vrouwen in de Bijbel, hoe God door hun levens heen spreekt, en wat ik van hen kan leren.

In de praktijk ga ik me bezighouden met wie ik ben voor mijn medemens. Ik wil meer tijd gaan maken voor anderen. Zo ben ik van plan om langs te gaan bij vluchtelingen en daklozen. Ook wil ik bijvoorbeeld de mensen om me heen zo nu en dan verrassen, of voor hen koken. Deze veertigdagentijd wil ik vol liefde zijn voor anderen.”

Eerdere pogingen

“Ik heb drie keer eerder gevast. Toen heb ik elke keer tegen mezelf gezegd dat ik iets niet zou gaan doen. Daar ben ik alleen niet heel goed in… Het eerste jaar dat ik vastte ging ik 40 dagen zonder Facebook, dat ging nog wel goed. Ik besefte me toen hoeveel tijd ik kwijt was aan iets wat eigenlijk niets oplevert. Die tijd kan ik zoveel beter gebruiken, door bij God te komen. Daar groei ik wel van, dat levert me meer op dan eindeloos door Facebook scrollen.

Ik heb vorig jaar 40 dagen geprobeerd geen tussendoortjes te eten, omdat ik heel veel andere mensen dat zag doen. Dat kon ik niet volhouden, en ergens halverwege de 40 dagen verwaterde het. Dit jaar dacht ik: ‘Als ik dit jaar in plaats van iets niet doen, juist dingen wél ga doen, en steeds ergens bij stilsta, houd ik dat makkelijker vol. Dan ben ik echt bewust bezig met Jezus, en wat Hij gedaan heeft.’”

Tips

“Deze veertigdagentijd hoop ik door bewust stil te staan bij Jezus, kan werken aan het fundament van mijn geloof. Ik praat veel met een vriendin over wat ik de komende periode van plan ben. Als ik het moeilijk krijg, weet ik dat ik bij haar terecht kan. Als je vastloopt, is het altijd goed om dat te bespreken. Als ik het te druk heb om te doen wat ik van plan ben, kunnen we het bijvoorbeeld hebben over kleine dingen die ik in plaats daarvan kan doen.

Ik zou anderen willen aanraden om te doen waar ze zich goed bij voelen, zodat je niet iets doet omdat je het jezelf verplicht hebt, maar omdat je het zelf wilt. Maak het jezelf niet zo moeilijk dat je het niet vol kan houden, maar begin klein.”

Ga jij ook vasten, en kan je wel wat extra motivatie gebruiken? App ‘INSPIRATIE AAN’ naar 06 83673700, en wij sturen je elke dag een inspirerend appje! Lees er hier meer over.

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡