“Ik wil dat mensen verder kijken dan een handicap”
Op reis in een rolstoel, hoe ziet dat eruit? Filmmaker Mari Sanders zocht het uit in de nieuwe EO docu-serie ‘Rolstoel Roadmovie’. Zijn reis door Europa laat zien hoe verschillende landen en culturen met gehandicapten omgaan. Vooral ‘de mens’ staat daarin centraal. “Dit is geen recensieprogramma voor rolstoelgebruik in het buitenland.”
Hoe ben je in een rolstoel terecht gekomen?
“Het gedeelte van mijn hersenen dat gaat over het aanspannen en ontspannen van mijn beenspieren is beschadigd, waardoor het signaal moeilijk doorkomt. Hierdoor kan ik niet lopen. Eigenlijk vind ik dit helemaal niet relevant om te vertellen en vreemd genoeg is het altijd de eerste vraag die ik krijg. In Nederland hebben we een hele medische benadering van handicaps, best onnodig. Als iemand een bril draagt, vraag je ook niet ‘waarom heb je die bril op?’. Ik ben gewend aan de vraag, en ik vind het ook geen probleem om hem te beantwoorden, maar eigenlijk vind ik het onbelangrijk.”
Hoe kwam je erbij om de docu-serie te maken?
“Ik had een relatie met iemand uit Boekarest. Ik zocht haar daar regelmatig op en we zagen elkaar ook vaak in andere Europese landen. Het viel me op dat de manier waarop een land omgaat met mensen in een rolstoel overal verschilt. Het leek me interessant om daar een serie over te maken. Wat zeggen die manieren over een samenleving?”
Wat leverde dat op?
“Uiteindelijk is het een heel bijzondere reis geworden waarop ik ontzettend veel mooie mensen heb ontmoet. Dat is ook de kern van de serie, het is geen recensieprogramma over de beste en slechtste landen voor rolstoelgebruikers. Het laat juist de menselijke kant zien; hoe het is om een handicap te hebben en hoe anderen daar mee omgaan. Zo zit er een scene in waarin ik een brug op kruip en een man mij heel ongemakkelijk probeert op te tillen. Ik snap dat hij wil helpen, maar als ik het zelf doe is het veel veiliger.”
Wat was je doel met deze docu-serie?
“Ik wil mensen verder laten kijken dan de handicap. Mensen met een handicap struggelen met dezelfde dingen als jij en ik. Dat ongemakkelijke mag wel wat minder. Daarnaast wilde ik een vrolijke, positieve serie maken. Ik denk dat dat goed gelukt is.”
Heb je de ultieme tip voor mensen in een rolstoel?
“De ultieme tip bestaat niet. Maar als ik voor mezelf spreek: gehandicapten moeten opstaan, hoe stom dat ook klinkt. In mijn beleving hebben mensen met een handicap vaak een negatief imago, dat moet doorbroken worden. Tegelijk is het ook goed om je te beseffen dat een handicap jouw verhaal automatisch interessanter maakt. Dat mag je omarmen!”
Bekijk de eerste aflevering van 'Rolstoel Roadmovie' hieronder!
Geschreven door
Anouk