Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik wil dat meiden zich ontwikkelen door skateboarden”

23 mei 2018 · Leestijd 5 min

Afgelopen maart leerde Nanja (22) Amber kennen in Palestina via de organisatie SkatePal. Sinds een paar maanden hebben zij de stichting ‘Women Skate The World’ opgericht. Zij willen vrouwen over de hele wereld zich vrij laten voelen. “Skateboarden brengt mensen bij elkaar en hierdoor krijgen kinderen meer kansen om zich te ontwikkelen.”

Wat doet ‘Women Skate The World’?

“We willen vrouwen versterken door middel van skateboarden. Onze missie is om meer zelfstandigheid en ontwikkeling onder meiden te creëren. Dit willen we doen in landen waar dat nodig is. Skateboarden willen we inzetten als een middel om de positie van vrouwen te verbeteren. Het brengt ook mensen bij elkaar en maakt ze sterker. Daarom willen we samenwerken met verschillende organisaties en ons aanbieden als vrouwelijke vrijwilligers. We willen een voorbeeld zijn voor de meisjes en vrouwen.”

Waarom denk je dat skateboarden vrouwen kan helpen?

amberennanja

“Skateboarden is gelinkt aan een onderzoek dat aantoont dat skateboarden bevrijdend werkt.  Het steppen en bochtjes maken geeft een bepaald bevrijdend gevoel. Skateboarden kan je alleen doen en je hebt er geen andere mensen voor nodig. Ook brengt het mensen samen, omdat je vaak van andere skateboarders trucs leert en deze samen oefent.Het is een ruwe sport qua vallen, moeilijke trucs doen en het kan soms heel eng zijn. Het zorgt voor uitdaging en daardoor durf je sneller iets aan. Dat maakt iemand een sterker persoon. Je overwint angsten, maakt beslissingen en bent minder afhankelijk van andere mensen. Op dit moment breken vrouwen door als professioneel skateboardster. Ik denk dat het nu het moment is om ontwikkelingslanden kennis te laten maken met skateboarden. Vrouwen kunnen hierdoor een sterkere positie krijgen. Het wordt sneller geaccepteerd. Het is een eerste zandkorrel in een zandloper die een proces in werking zet.”

Hoe reageren de meiden op jullie komst?

“De meiden reageren enthousiast. Afgelopen maand was ik in Palestina met Amber. De eerste week kwamen er drie meiden op af en in week drie waren we met z’n twintigen. Overal waar we in het dorp liepen, kwamen meisjes vragen wanneer we weer gingen skateboarden. Ook de oudere vrouwen in het dorp reageerden enthousiast. Toen we de eerste dag langs een huis kwamen, liepen er twee vrouwen naar Amber en mij toe. Ze gaven ons een knuffel en een kus op de wang. De vrijwilligers van de organisatie SkatePal hadden nog nooit zoiets meegemaakt. We waren ook de eerste vrouwelijke vrijwilligers van het jaar. We hebben op een manier contact met de vrouwen die de mannelijke vrijwilligers niet kunnen hebben in deze cultuur.”

Waarom skateboardles geven in Palestina?

“Er is in Palestina heel veel werkloosheid. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer kansen dit creëert om daar een baan mee te vinden zoals skateboarddocent. Het doel van SkatePal is lokale dorpjes versterken door middel van skateboarden, zodat de kinderen uiteindelijk zelf lokale vrijwilligers kunnen worden. Het programma draait om skateboarden, maar daarachter zit een heel ander idee. Door het skateboarden hebben de kinderen meer kansen om zich te ontwikkelen en op een andere manier kennis te maken met dingen die ze niet gewend zijn. Dit willen wij ook voor Woman Skate The World.  We streven er uiteindelijk naar om een overkoepelende organisatie te worden voor vrouwelijke vrijwilligers die naar andere organisaties kunnen gaan zoals SkatePal. We merken vaak dat dit toch mannen zijn. Het zou mooi zijn als wij door dit werk een aanspreekpunt worden voor meisjes die dit wereldwijd willen doen.”

Hoe laat je zien dat skateboarden voor iedereen is?

veelmeisjes

“Meisjes hebben niet altijd de vrijheid om te spelen. Dit merkte ik vooral bij meisjes boven de 12 jaar. Zij moeten zich focussen op de school, het lezen van de Koran en het huishouden. Een vader van een meisje probeerde zelf te skateboarden en viel. Hij had bewondering voor haar dat ze dat toch maar even doet. Ik ben in de twintig en doe het ook. Door te linken naar mensen in Nederland kunnen zij zien dat er ook mensen zijn die er geld mee verdienen door die sport een baan hebben.”

Naar welke landen ga je nog meer om meiden skateboardles te geven?

“Ik ben nu voor een maand in Palestina geweest. Heel veel meiden daar waren ook vluchtelingen. Binnenkort hoop ik naar Griekenland te gaan daar werk ik met een andere groep meisjesvluchtelingen. Amber zit nu nog in Palestina en vertrekt over een week naar Noord-Irak en later naar Griekenland. Daar gaan we naar een park dat is opgebouwd voor vluchtelingen. Ik wil een week vrijwilligerswerk doen, omdat ik wat wil betekenen voor de wereld en iets wil veranderen. Met een verandering kan je veel veranderingen teweegbrengen. Door zoiets kleins te doen kan er meer gelijkheid komen en maak ik het leven voor een ander beter. Binnenkort hoop ik een fundraising op te zetten voor ‘Women Skate The World’. Als we officieel geregistreerd staan als stichting kunnen we ook in aanmerking komen voor subsidies.”

 

Heb jij een mooi, TOF, gek verhaal te vertellen? Laat het ons weten via beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar 06-83673700!

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡