Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik werd ‘aap’ genoemd en vond mezelf te dik, te klein en te donker."

2 december 2019 · Leestijd 2 min

Overal in de wereld is het schoonheidsideaal anders. We vroegen een BEAM'er met niet-Nederlandse achtergrond wat 'mooi' is. Vandaag: Veronica (25).

“Mijn moeder is geboren in Rwanda, mijn vader komt uit Tanzania. Voor hun werk kwamen ze naar Nederland, waar ik ben geboren. Toch noem ik Afrika mijn thuis, omdat ik in die cultuur ben opgevoed. Swahili en Engels zijn mijn eerste en tweede taal.

Toen mijn moeder naar Nederland kwam, wist ze niets over het Westen. Op de basisschool had ik kledingstukken aan die niet bij elkaar pasten, maar ik vond ze mooi omdat mijn moeder ze mooi vond. Mijn moeder vlocht mijn haar, wat makkelijk is met mijn afrokapsel, maar daardoor viel ik extra op. Ik werd gepest en ‘aap’ genoemd. Ik was onzeker over mezelf; vond mezelf te dik, te klein en te donker."

Waarom zou Hollywood de norm bepalen?

"Toen ik naar de middelbare school ging, ben ik de kleding gaan dragen die je overal in etalages zag hangen, want dan zou ik erbij horen. Eenmaal thuis trok ik toch het liefst een kleurrijke ‘kanga’ aan, een soort doek die je om je heen kunt knopen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat schoonheid juist zit in variatie en diversiteit. Ik heb mijn identiteit gevonden en ben nu juist enorm trots op mijn Afrikaanse roots!

Waarom zou Hollywood de norm bepalen? God heeft schoonheid in ieder mens geplaatst en die mag je uitdragen. Niet al te lang geleden was ik in Zuid-Afrika en daar zag ik dat mensen gelukkig zijn op het moment dat ze gewoon hun eigen ding doen. Dat is hoe ik in het leven wil staan.”

Misschien vind je dit ook interessant:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡