Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik wens je een imperfecte Kerst

20 december 2021 · Leestijd 3 min

Aangebrande rollade. Gescheiden ouders. Te laat voor de kerstnachtdienst. Dezelfde lelijke ballen in de boom als de afgelopen duizend jaar. Wéér ingedeeld voor het hoofdgerecht. Een grote vlek op je nieuwe broek of een ladder in je panty. “O, ik dacht dat we dit jaar geen cadeautjes zouden doen?” Home Alone voor de zoveelste keer. “Alleen All You Need Is Love als ik het volume van de tv mag bepalen!” Het. Moet. Gezellig. Zijn.

Amper vakantie, want: toetsweek. “Dit jaar zijn we op Eerste Kerstdag bij míjn familie, punt uit.” Die lege stoel waar opa ooit zat. Dezelfde flauwe grappen, dezelfde gênante anekdotes. Ruziënde broertjes. Geen geld voor een chic etentje of een boom. Steenkoude familiewandeling door het bos. Al een maand helemaal klaar met Jingle Bells en Rudolph. “Wat vallen de feestdagen dit jaar ongunstig, hè?” Pure verveling of gewoon even niet blij willen zijn. Dronken tante. Discussies over politiek. Het. Moet. Gezellig. Zijn. 

Al een maand helemaal klaar met Jingle Bells en Rudolph

Is jouw Kerst niet perfect? Gelukkig maar. Dat was die van Jezus ook niet. Zijn moeder Maria werd – in de ogen van de maatschappij – op een schandalige manier zwanger. Toen ze op het punt stond te bevallen, was er nergens een bed vrij. Jezus’ eerste bedje was een voederbak voor dieren. Vervolgens loopt de kleine Jezus het risico om vermoord te worden, samen met andere kleine kinderen. Hij en zijn ouders vluchten naar een ander land. Geen lampjes in de bomen, geen Christmas carols, geen perfect gedekte tafel of vrede op aarde. 

Kerst viert de chaos van het leven. Het feest zegt: ook al is jouw leven een zootje, je bent nog steeds enorm waardevol. Omstandigheden kunnen je flink in de war maken (en dat mag), maar ze bepalen niet wie jij bent. Jezus kwam niet voor de perfecte mensen (Matteüs 9:12-13). Juist in chaos, verdriet, pijn en ‘incompleetheid’ maakt hij zijn thuis. Daarom wil ik deze Kerst proosten op imperfectie, want iedereen is welkom bij de kribbe van Jezus. Ie-der-een. 

Pst, wil jij je deze Kerst terugtrekken uit alle drukte? Pak dan het nieuwste BEAM Magazine erbij en verdwijn gewoon even in je eigen bubbel. En als je bij pagina 42 bent aanbeland, kruip je weer aan tafel, klaar om de strijd om de afwas aan te gaan! (Niet stiekem alvast alle antwoorden lezen, hè?) 

COLUMN: Kerst met de fam... gezellig?

Lees ook over:

COLUMN: Kerst met de fam... gezellig?

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡