Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik was moslim, maar nu ben ik christen”

15 april 2018 · Leestijd 6 min

Daniël (23) groeide op met twee geloven. Zijn vader is moslim en zijn moeder christen. In zijn puberteit koos hij ervoor om de Islam aan te hangen. Hij had het moeilijk thuis en werd uit huis geplaatst, ging drugs dealen en verdiepte zich meer in de Islam.

“Mijn ouders scheidden in 2001. Ik bleef bij beide ouders wonen. Wel koos ik ervoor om het geloof van mijn vader voor de eer van de familie hoog te houden, zodat ik het door kon geven aan de nieuwe generatie. De scheiding van mijn ouders deed mij erg pijn, maar het pesten door mijn overgewicht ook. Daardoor was mijn jeugd niet fijn. Mijn hart ging hierdoor kapot."

Ellende

“Rond mijn 15e werd ik opstandiger. Ik stak prullenbakken in brand, plaagde mensen, drukte brandalarmen in, maakte kluisjes kapot en vocht met andere leerlingen. Ik werd van school gestuurd en moest naar een rebound college. Dat is een school voor mensen die tijdelijk of geheel van school worden gestuurd. Na een jaar ging ik mbo-detailhandel doen. Op school spijbelde ik veel en was ik voornamelijk aan het chillen met vrienden. Vanaf mijn 17e kwam ik bij mijn vader te wonen, omdat ik gewelddadig was bij mijn moeder thuis. Ik sloeg weleens dingen in huis kapot. Mijn vader zette mij uit huis, omdat we vaak onenigheid hadden. Ik ging naar jeugdzorg en kwam onder begeleiding te wonen. In die periode ging ik van school af en naar een nieuwe school om de opleiding Toerisme te doen. In het eerste jaar bleef ik zitten en besloot ermee te stoppen.”

Ik bad, las de Koran en ging naar de moskee

Drugs

“Tijdens het begeleid wonen leerde ik een aantal jongens kennen die in drugs dealden, maar ook inbraken bij mensen thuis. Ze zeiden dat ik ook lekker geld kon verdienen op deze manier. Ik begon met het dealen van wiet, xtc en speed. Ik verkocht het aan mensen die het voor mij doorverkochten en aan jongeren die het op feestjes wilden gebruiken. Tot mijn 21e dealde ik in drugs. Ik deed het zodat ik leuke dingen kon doen zoals uitgaan, in hotels slapen en naar shishalounges gaan. Zelf gebruikte ik geen drugs, want ik wilde niks van die rommel hebben.”

Verdieping in de Islam

“Door de vrienden die ik had leren kennen bij het begeleid wonen, ging ik mij verdiepen in de Islam. Ook aan mijn vader vroeg ik dingen over de Islam. Op internet bekeek ik filmpjes over hoe ik moest bidden. Ik las de Koran online en het sprak mij enorm aan. Bij het begeleid wonen had ik een Egyptische vriend waar ik weleens mee naar de moskee ging. We baden samen, maar vierden ook Ramadan. De Islam deed wat met me. Ik begon mij anders te gedragen en meer als een moslim te praten. Ik zei woorden zoals Mash Allah, Inshallah (wat God wil) en Hamdoulilah (eer of glorie). Ik bad, las de Koran en ging naar de moskee en ging steeds meer met moslims om. Ik begon ze als mijn broeders te zien. Natuurlijk gedroeg ik me wat stoerder en minder liefdevol, maar ik kon het niet laten merken als ik verdrietig was. Ik moest mij groothouden, omdat het een heerserscultuur is. Alles kropte ik op.”

Hoe kon Jezus nou ook God zijn?

Discussies met christelijke vrienden

“Ik had ook twee christelijke vrienden. Op den duur kregen we discussies over het geloof. Hoe kon Jezus nou ook God zijn? Ik geloofde maar in één God. Mohammed was onze heilige profeet en Jezus was ook een profeet. We hadden ook discussies over wat de ware weg zou zijn. We probeerden elkaar te overtuigen. Ik ging op onderzoek uit en kwam op sites terecht die de Islam bekeken vanuit het Christendom. Het raakte mij zo erg, waardoor ik mezelf ging vergelijken met christenen. Ik stond niet met 100 procent meer achter de Islam en vroeg mezelf af hoe ik er dan in kon geloven.”

God in mijn leven

“Ik was 20 jaar toen ik verhuisde naar Leeuwarden, omdat ik rust wilde hebben in mijn leven. Ik liet het drugs dealen en mijn problemen achter me. In die tijd had ik ook een islamitische vriendin en daar ging het mee uit. De Bijbel trok mijn aandacht. Het is een boek vol liefde. Ik ervoer die liefde toen ik het opensloeg. Dat was heel vreemd voor mij, want ik kreeg een andere kijk op wie God was. Diep in mijn hart wist ik dat het de waarheid was. Op een avond kwamen twee christelijke vrienden bij mij thuis. We gingen in gesprek en ik nam Jezus als Heer en Verlosser aan. Het leek alsof er een vloedgolf van de Heilige Geest over mij heen kwam. Ik ervoer de liefde van God zo sterk, dat ik ermee werd vervuld. Ik moest huilen, maar hield me in omdat ik nog te trots was. Na die aanraking van God ben ik nooit meer dezelfde geweest. Mijn leven was vanaf dat moment radicaal veranderd. Ik denk dat God allang met me bezig was voordat ik in hem geloofde. Ik kreeg steeds minder moslimvrienden en steeds meer christelijke vrienden. Ook stopte ik met de Koran lezen en had ik geen interesse meer in de Islam.”

De bijbelschool

“Door de afstand van Leeuwarden naar Groningen had ik haast geen moslimvrienden meer. Ik kwam in Leeuwarden voor een nieuw leven, maar had wel moslimvrienden op mijn nieuwe school. Ze accepteerden mijn keuze, maar vonden me wel gek. Nadat ik Jezus had aangenomen, miste ik mijn oude leven helemaal niet. Ik wist dat dit was wat ik zocht. Op dit moment doe ik bijbelschool bij The River Bible Institute om mijn karakter te vormen en mijn roeping na te streven. Ik wil overal het evangelie gaan verkondigen. Vroeger dacht ik dat mijn eerste reis naar Mekka zou gaan voor de bedevaart. Ik had het nooit verwacht, maar mijn eerste reis gaat vandaag naar Israël. Ik ben benieuwd wat daar gaat gebeuren. Ik zie wel waar God mij heenleidt.”

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡