Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik was bang dat ik te jong was om een boek te schrijven.”

17 mei 2018 · Leestijd 5 min

Op je 21ste spreken in verschillende kerkdiensten en op thema-avonden én je eigen boek uitbrengen. Misschien klinkt dit je wat onrealistisch in de oren. Toch is dit wat politicologie-student Ardjan doet. Een passie die is uitgegroeid tot iets waar hij als kind al van droomde. Inmiddels is zijn boek ‘Kerk vol kracht’ uitgebracht, waarin Ardjan het verhaal over Jozua vertaalt naar de kerk van nu.

Hoe ben je erbij gekomen om een boek te schrijven?

“Mijn boek is eigenlijk ontstaan vanuit mijn eigen tijd met God. Op een willekeurige middag heb ik mijn laptop opengeklapt en ben ik gaan schrijven. De woorden kwamen als vanzelf. Ik merkte gaandeweg dat mijn enthousiasme toenam en dat ik anderen mee wilde nemen in de lessen die ik zelf ontdekte. Het verhaal van Jozua is nog zo relevant voor nu, dat wilde ik graag delen.”

En hoe kwam het dat je toen ook nog spreker werd?

“Van kleins af aan houd ik er al van om enthousiasme en inzicht met andere mensen te delen. Ik had dan ook altijd al het verlangen om te spreken. Het balletje begon echt te rollen vanaf het moment dat ik mijn boek uitbracht. Na de boekpresentaties ontving ik steeds meer aanvragen om te komen spreken. Nu spreek ik regelmatig in gemeentes of op thema-avonden. Vaak vertel ik dan over mijn boek of iets in het verlengde daarvan.”

Hoe is het om je eigen boek te hebben?

“In het begin voelde dat best wel gek. Ik vroeg me af of ik op deze leeftijd wel goed genoeg ervaring had om iets relevants te vertellen. Toch merkte ik dat de Heilige Geest mij de juiste woorden gaf. Ik heb mijn boek toen aan mensen in mijn omgeving laten lezen en die reageerden heel enthousiast. Hierdoor heb ik toch de keuze gemaakt om naar een uitgever te gaan en werd mijn boek uiteindelijk gepubliceerd.”

Heeft je studie bijgedragen aan je prestaties?

“Mijn studie politicologie helpt me wel om een verhaal goed te onderbouwen en te beargumenteren. Ik ben iemand die veel analyseert wat er om me heen gebeurt en mijn studie draagt daaraan bij. Het was een bewuste keuze voor mezelf om geen theologie te gaan studeren. Ik wilde voorkomen dat ik mijn onbevangenheid in het Bijbellezen zou kwijtraken. Ik lees de bijbel namelijk het liefst vanuit mijn vriendschap met God en wilde voorkomen dat ik de bijbel door een volledig theologische lens zou lezen.”

Wat wil je graag bereiken met je boek?

“Ik heb het boek geschreven voor een brede doelgroep, van jong tot oud. Ik krijg dan ook van verschillende leeftijden te horen dat het hen aanspreekt. Mijn boek gaat over Jozua, die zelf ook een jonge gast was toen hij voor het eerst begon te leiden. Hij sprak me zo aan omdat ik zelf ook jong ben. Dat heeft mij gestimuleerd om zijn boek te lezen en op zoek te gaan naar hoe hij God diende en hoe hij zijn eigen tijd met God vormgaf. Hij was een voorbeeld voor een heel volk, maar ook voor mij persoonlijk. Jozua hield van Gods aanwezigheid en ook wij mogen van Gods aanwezigheid houden.

Ik wil graag vertellen dat God niet klaar is met Zijn kerk, Hij geeft zijn Geest om mensen tot leven te wekken. Ik verlang ernaar dat mijn generatie net zoals Jozua op Jezus lijkt en zijn liefde wil delen met anderen. Daarnaast wil ik uitdragen dat we de Heilige Geest niet kunnen missen. Je kunt een kerk niet draaiende houden op koffie en cake, daar is de Heilige Geest voor nodig. Het mooie vind ik dat Jezus niet alleen mijn zonden heeft vergeven, maar dat hij me ook een toekomst geeft. Als jij Jezus jouw verleden geeft, dan  geeft hij jou ook een toekomst. Hij kan veel meer dan wij kunnen vragen of ons kunnen beseffen.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Persoonlijk hoop ik me verder te ontwikkelen in spreken en schrijven. Maar ik hoop ook dat mensen Jezus in mij terug kunnen zien, dat ik steeds meer op Hem zal gaan lijken. Ik hoop natuurlijk ook mijn studie af te maken en gevoelig te blijven voor de doelen die God voor mij stelt.”

Wat zou je zeggen tegen jongeren die iets soortgelijks willen bereiken?

“Wacht niet te lang tot het juiste moment. Wees niet bang om fouten te maken. Als je merkt dat God je ergens enthousiast voor maakt, vertrouw er dan ook op dat hij je leidt. Wees niet overhaast, maar wel overtuigd van dat wat God in je heeft gelegd. Toen mijn boek net uitkwam voelde ik me heel klein en kwetsbaar. Ik was gespannen voor de reacties. Toch hoop ik dat ik hiermee anderen kan uitdagen om in het diepe te springen. Als God mij kan gebruiken, kan Hij jou ook gebruiken.”

Wil je het boek van Ardjan lezen? Dat kan! Via deze link bestel je het boek zonder verzendkosten met de kortingscode BEAM.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡