Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik vind het vervelend om te zeggen dat ik in de bijstand zit’

17 maart 2017 · Leestijd 4 min

Sander zit sinds ongeveer een jaar in de bijstand. Wegens PTSS moest hij stoppen met zijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Momenteel is hij begeleider op een werkervaringsplek in een instelling voor tienermoeders en mensen met psychische problemen, daarnaast werkt hij drie uur per week bij de Kruidvat.

Zijn je inkomsten veranderd ten opzichte van eerdere jaren?

“Ja, toen ik nog bij mijn ouders woonde werkte ik al fulltime in de bouw en betaalde ik 200,- kostgeld per maand om bij te dragen aan het huishouden. Ik verdiende toen ongeveer 700,- per maand. Daarna ben ik bij de Kruidvat gaan werken en heb ik verschillende diploma’s gehaald waardoor ik als student elke maand rond de 1400,- te besteden had. Ik kan je vertellen, dat zorgde voor een best luxe studentenleven! Ik kon alles en hoefde nergens over na te denken, dat is nu wel anders.”

Hoe gaat dat nu dan precies?

“Ik werk drie uur per week bij de Kruidvat, de rest wordt aangevuld door de bijstand via de gemeente. Verder heb ik nog een kamer in een gebouw met 20, lege, kamers. Leeg, omdat ze iedereen uit het gebouw willen hebben. Ik mocht uiteindelijk blijven om de boel een beetje in de gaten te houden. Maar daar moet wel huur voor betaald worden. Doordeweeks werk ik dus als begeleider in een instelling waar ik tijdens mijn studie stage heb gelopen. Hier verdien ik geen geld mee. Ik moet nu een stuk creatiever met mijn inkomsten omgaan.”

Vind je dat lastig?

“Wat ik vooral lastig vind is de strakke planning die ik iedere maand weer moet maken. Verjaardagen, terrasjes en ergens uiteten gaan zijn uitgaven die ik eigenlijk niet meer kan hebben. Soms zeg ik expres dat ik wel na het eten bij iemand langskom omdat ik het anders niet kan betalen. Dat vind ik soms wel moeilijk, helemaal omdat ik daar eerder nooit over na hoefde te denken. Maar wat ik eigenlijk nog vervelender vind, is zeggen dat ik in de bijstand zit. Daar zit namelijk direct zo’n negatieve associatie aan vast. Iedereen wil dan ook direct weten waarom en wat PTSS dan precies inhoudt en waarom ik het heb. Mijn vrienden weten het wel allemaal en houden er ook rekening mee. Dat vind ik goed zo.”

Waar gaat je meeste geld naar toe?

“Dat is waarschijnlijk mijn grootste hobby: drummen. Daarnaast gaat er best veel geld naar het onderhouden van mijn hamsters!”

En houd je nog wel geld over om te sparen?

“Ja, ik maak dus elke maand een goede planning en zo houd ik ook geld over om te sparen. Daarnaast houd ik ook geld over voor Stichting Tear. Dit is een christelijke ontwikkelingsorganisatie waar ik elke maand geld aan doneer.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Mijn droom is om mijn studie af te maken. Ik zou graag een diploma willen halen. Ik heb het naar mijn zin bij mijn werkervaringsplek, maar ik weet niet hoelang ik daar kan blijven. Een papiertje is daarom altijd handig. Maar momenteel gaat het nog steeds niet heel goed en zit ik niet lekker in mijn vel, ik probeer alles daarom per dag te bekijken.”

Maakt geld gelukkig?

“Nee. Geld is handig en je kunt er leuke dingen mee doen, maar uit ‘spullen’ haal ik geen voldoening. Een vriend uit de financiële problemen helpen vind ik een stuk waardevoller.”

In het nieuwe EO-programma 'Waar doen ze het van' geven vier gezinnen elke week een inkijkje in hun financiele situatie.

Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡