Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik vind het jammer dat er in België zo weinig gelovigen zijn.”

24 mei 2018 · Leestijd 4 min

Van Opwekking tot EO-Jongerendag, voor ons Nederlanders zijn er genoeg christelijke evenementen waar we ons ei kwijt kunnen. Voor ons buurland België is dat wel even anders. Hier is namelijk minder dan 1% van de bevolking evangelisch christen. Voor gelovige jongeren worden er maar weinig evenementen georganiseerd. Ook de 17-jarige Loorke uit Genk merkt dit gebrek in België en is daarom dan ook geregeld op Nederlandse bodem te vinden.

“Hoi Hanne de Vries, kun je langskomen?”

Belgie_Loorke_EOJD

“Omdat er zo weinig evangelische christenen in België zijn, hebben we ook weinig christelijke evenementen. Zo nu en dan wordt er een evenement georganiseerd waar dan zo’n 400 jongeren op af komen. Voor ons is dat heel veel, maar vergeleken met Opwekking of EO-Jongerendag stelt dat natuurlijk niks voor.

Wel worden er christelijke jongerenkampen georganiseerd door jeugdorganisaties. Die worden massaal bezocht en zijn ook heel leuk en bemoedigend. Ik merk ook wel dat het aan het groeien is. Eerder ging ik altijd met mijn ouders naar Opwekking bijvoorbeeld, dit jaar ging ik met een vriendengroep. Wij kunnen daar dan weer enthousiast over vertellen als we thuiskomen en hopelijk krijgen we ieder jaar steeds meer mensen mee.

Daarnaast heb ik afgelopen september geregeld dat Hanne de Vries een concert kwam geven in België. Ik zag hem op het BEAM-Festival en dacht: ‘Stel je voor dat hij een keer naar België komt.’ Ik heb hem toen een berichtje gestuurd op Instagram, maar had natuurlijk nooit gedacht dat het zou lukken. Hij had altijd al een keer in België willen spelen en verwees me toen door naar zijn manager. Na wat geregel is het uiteindelijk echt gelukt, dat was heel speciaal.”

EO-Jongerendag is een feest

 “Mijn ouders gingen vroeger al naar de EO-Jongerendag en ook de jeugd in mijn kerk raakte steeds meer geïnteresseerd. Zeven jaar geleden ging ik voor het eerst, dus al van kleins af aan. Sindsdien ga ik ieder jaar met mijn vrienden uit de kerk. We huren dan een bus van zestig man en rijden naar Nederland.

Omdat de groep christelijke jongeren in België vrij klein is, kennen we elkaar bijna allemaal. Ik ga bijvoorbeeld ook om met christelijke jongeren aan de andere kant van het land. We zien elkaar dan regelmatig in de vakantie. Maar daarnaast heb ik natuurlijk ook niet-gelovige vrienden. Zij vinden het altijd heel bijzonder dat ik helemaal naar Nederland ga voor dit soort dingen. Ik denk dat ze niet door hebben wat het precies betekent als ik zeg dat ik gelovig ben. Veel mensen denken direct dat ik katholiek ben, want dat komt het meest voor in België. Ik moet dan altijd uitleggen dat dit echt iets heel anders is. Ze kennen het echt niet, dus ze hebben er ook helemaal geen beeld bij. Meestal laat ik dan een filmpje van de EO-Jongerendag zien, dan zien ze dat het gewoon echt een feest is.”

Met EO-Jongerendag gaan we met zestig man in een bus richting Nederland

Geestelijke boost voor België

“Ik heb altijd al een hart voor jongeren van mijn leeftijd gehad. Ik wil dat later ook graag uitbouwen door bijvoorbeeld jeugdleider te worden. Ik hoop uiteindelijk steeds meer jeugd in België te stimuleren om te gaan geloven. Als wij met een groep naar de EO-Jongerendag gaan, bemoedigt ons dat. Dit geeft ons weer een geestelijke boost en dat kunnen we overdragen naar andere jongeren.

Ik vind het soms wel jammer dat er zo weinig geloof is in België. Als je naar Nederland kijkt is dat veel meer. Het is dan ook heel moeilijk om in België het evangelie te verkondigen, mensen zijn heel gesloten wat dat betreft. Ik vind het daarom juist zo belangrijk dat er evenementen zijn waarmee we andere christenjongeren kunnen motiveren en stimuleren om niet-christenen aan te spreken. Ik hoop natuurlijk uiteindelijk ook hier in België evenementen te kunnen organiseren en zo veel meer jongeren te bereiken.”

Wil je juist ook een keer naar België? Misschien is het EJV-Jongerendag iets voor jou, je bekijkt hier wat dat precies is!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡