Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik twijfel tussen dopen en belijdenis doen’

13 januari 2016 · Leestijd 4 min

Al zolang ze zich kan herinneren gaat Melanie (17) samen met haar ouders naar een PKN gemeente. Maar sinds een poosje gaat ze samen met vrienden ook geregeld naar een Baptistengemeente. Nu gaat ze dus naar twee kerken. Op zich natuurlijk geen probleem. Maar laat je je dan dopen, of ga je belijdenis doen?

Kun je wat over jou en jouw kerk vertellen?

“Nou, ik ben dus Melanie en ik woon in Friesland. Ik studeer voor tandartsassistente en in mijn vrije tijd vind ik het leuk om te sporten, vooral Volleybal, en af te spreken met vrienden. Ik ben opgegroeid in een PKN gemeente bij ons in het dorp. Daar hebben mijn ouders me ook als kind laten dopen. Tijdens kerst gaan we altijd naar een kerstnachtdienst bij een Baptistengemeente iets verderop. Een poos geleden ben ik toen een keer met mijn broertje naar een jongerendienst van hun geweest. Uiteindelijk ging ik steeds vaker met vriendinnen heen. Nu ga ik dus eigenlijk naar twee kerken. In de ene kerk volg ik catechisatie en in de andere doe ik een alphacursus.” Wil je dan belijdenis doen, of je laten dopen?
“Dat vind ik lastig. Ik twijfel heel erg. Ik ben natuurlijk wel als kind gedoopt. Alleen dat was niet per se mijn keus en ik heb met veel mensen gepraat en informatie opgezocht op internet en de kinderdoop is toch anders dan een volwassenendoop. Maar in de PKN gemeente ben ik opgegroeid en hebben mijn ouders mij laten dopen. Het voelt denk ik een beetje een verplichting om dan toch belijdenis te doen. Dopen spreekt me wel meer aan. Toch denk ik dat het belangrijker is dat ik überhaupt voor God kies, dan hoe ik dat dan ga doen.” Wat vinden je ouders er van dat je je misschien wil laten dopen?
“Mijn ouders vinden het heel mooi dat ik zo met het geloof bezig ben. Ze vinden dat als ik me beter voel bij het laten dopen, dat ik dat dan ook vooral moet doen. Ze hebben wel gezegd dat ik er goed over na moet denken. Ik ben natuurlijk van jongs af aan naar de PKN gemeente geweest, ik ben hier opgegroeid en mijn ouders hebben daar ook een stuk aan meegewerkt.” Wat trekt je zo aan in de baptistengemeente?
“Ze hebben meer voor jongeren! Veel Opwekkingsliederen, jongerendiensten en jeugdkamp. Bij ons in de kerk zitten veel ouderen. Er zijn ook wel jongeren, alleen die beleven hun geloof heel anders dan ik dat doe. Er is al vaak gezegd dat ze meer willen organiseren voor jongeren maar dat duurt dan vaak heel lang of het komt er gewoon nooit van. Dat vind ik jammer, jongeren hebben genoeg vragen het geloof en ik vind dat daar voldoende aandacht voor moet zijn. En sommige kerken geven daar ook voldoende aandacht, maar helaas niet in de PKN gemeente waar ik naar toe ga. Daarnaast heb ik nu ook een hele vriendengroep bij de baptistengemeente. Bij deze kerk zijn we ook op kamp geweest en dan bouw je toch meer een band op. Bij de PKN gemeente hebben we wel ‘club’, alleen dat gaat maar tot 16 jaar en dat houdt het ook echt op.” In wat voor kerk zit je over tien jaar?
“Ik denk een evangelische kerk. Als ik 18 ben wil ik me echt meer gaan bezighouden met wat ik nou precies wil. Het is echt niet zo dat ik met tegenzin naar de PKN gemeente ga, maar de evangelische- en baptistengemeente spreken me gewoon meer aan.”  Ben jij ook enthousiast over je kerk? En wil je je verhaal delen op eo.nl/beam? Mail dan naar beamredactie@eo o.v.v. ‘mijn kerk en ik’. Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡