Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ik lijd met je mee | Denkstof #07

7 december 2017 · Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat je getroost kan worden in moeilijke tijden, ook al begrijp je soms niet waarom nou jou deze ellende overkomt.

God bestaat niet. Tenminste, geen goede God, want als hij goed was, hij al het lijden in de wereld niet toestaan.

Onnodig lijden

Moeders die hun kinderen zien sterven. Gezinnen die lijden onder werkloosheid. Mensen die altijd alleen blijven. Zelfvertrouwen dat voorgoed kapot geslagen wordt door pestkoppen. Levens verpest door ziektes.

lk heb het zelf zien gebeuren, het doet me pijn en het brengt me in de war. Want hoe kan dit nu kloppen meteen goede God? Had Hij hier niet iets aan moeten doen?

Een jong meisje verkracht

Afgelopen week hoorde ik hoe een jong meisje was verkracht. Ze overleefde het en belandde zwaar verminkt in het ziekenhuis. Hoe kan zij verder na zo'n trauma? Kan ze ooit weer onbezorgd op straat lopen? Komt er weer een dag zonder deze vreselijke herinnering?

Haar familie probeerde haar te troosten, vrienden wilden met haar praten, maar ze voelde zich onbegrepen. Waarom was haar dit overkomen? Waarom? Toen kwam er een jonge vrouw naast haar bed zitten. Ze legde haar hand voorzichtig op de hand van het meisje en sprak drie woorden. 'lk begrijp je.' 'Je begrijpt me helemaal niet', dacht het meisje en stuurde haar weg.

De vrouw vertrok, maar kwam de volgende dag terug, weer ging ze naast het meisje zitten en zei: 'lk begrijp je.' Toen drong het door tot het meisje, dat zij hetzelfde hadden meegemaakt.

Hoop voor de toekomst

En op het moment dat die vrouw beweerde dat het goed zou komen, hoe dan ook, kreeg zij weer hoop. Ze zou de herinneringen nooit kwijtraken, maar misschien konden die wel minder allesbepalend worden en zou ze open kunnen staan voor nieuwe, mooie herinneringen.

Kon deze vrouw haar uitleggen waarom het hun was overkomen? Nee Kon zij de pijn van het meisje wegnemen? Ook niet. Maar zij kon troost bieden. Zij wel. Want zij stond naast het meisje. Voor al die anderen was het theorie. Maar deze vrouw kon ze vertrouwen. Want die wist waarze het over had.

God is goed

God bestaat. En God is goed. Want hij is er niet alleen bij op onze beste momenten, maar ook wanneer het leven op z'n allerlelijkst is staat naast ons in de diepste put. In de goorste modder. Hij weet waar wij het over hebben.

Mijn moeder Maria, zegt hij, raakte veel te vroeg zwanger, ongetrouwd, en moest leven in schande. Mijn vader Jozef stierf toen ik jong was en ik moest de zorg voor mijn broertjes en zusjes nemen.

lk begrijp je. Ik ben nooit getrouwd geweest. lk had geen thuis leefde op straat. lk werd onterecht het pispaaltje van een heel volk. lk werd slachtoffer van politieke spelletjes. lk werd verkocht. lk begrijp je. lk voelde me zo ongelooflijk alleen. lk werd gemarteld. lk werd doodgemarteld. lk begrijp je.

Waarom is er lijden?

Waarom is er lijden? lk ga geen antwoord geven op dat waarom. lk weet niet of dat mogelijk is, en zeker niet binnen deze vijf minuten.

Sterker nog, toen Jezus aan het kruis riep: 'Waarom heeft u mij verlaten, God, waarom?!' — toen wist hij blijkbaar zelf geen antwoord en dat kreeg hij ook niet uit de hemel. Dus een antwoord ga ik nu zeker niet geven. Dan zou ik doen alsof ik slimmer was dan Jezus...

God begrijpt je

Wat ik wel weet, is dat God naast je staat en begrijpt wat je doormaakt. Hij heeft alle ellende lijfelijk meegemaakt. Wat je ook redeneert, schreeuwt, huilt — hij weet waar jij het over hebt.

Dat geeft mij vertrouwen. lk bedoel, God had ook veilig in zijn hemel kunnen blijven zitten, eeuwig gelukkig op zijn troon, geen gedoe aan zijn hoofd met al onze narigheid... Maar hij ondergaat het allemaal. Vrijwillig. Omdat hij bij je wil zijn. Omdat hij echt wil snappen wie je bent en wat je doormaakt.

Ik snap God niet

Zo'n God ga ik niet snappen. Maar ik weet wel, dat hij te vertrouwen is. lk weet niet waarom jij lijdt, waarom de wereld lijdt — maar met zo'n God erbij gaat het, hoe dan ook, goed komen.

Bijbel en vragen

Hebreeën 2:17-18

  • Ben jij wel eens boos op God geweest vanwege het lijden in deze wereld?
  • Joëlle stelt dat het een troost is dat Jezus ons lijden begrijpt. Ben je het met haar eens?
  • Wat doe jij als je het moeilijk hebt?

Hebreeën 4:15-16

  • Joëlle vertelde: 'Omdat God met je meelijdt, is hij te vertrouwen: zo werkte het bijvoorbeeld bij die vrouw die het meisje troostte: dat meisje vertrouwde deze vrouw omdat ze hetzelfde hadden meege. maakt. God is betrouwbaarder, omdat hij geen pijn voor zichzelf vermijdt. Dat zegt iets over zijn karakter: hij is blijkbaar niet egoïstisch Ben je het hiermee eens?
  • Joëlle eindigde met de woorden: 'En omdat God blijkbaar te vertrouwen is, moet het wel goed komen.' Geloof je dat, dat het uiteindelijk goed zal komen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡