Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik kan slecht stilzitten'

28 juli 2016 · Leestijd 3 min

Bij zomer denkt iedereen meteen aan zon, zee, strand en vakantie. Maar niet iedereen vult zijn of haar vakantie met lekker luieren langs de waterkant. Femke (19) bijvoorbeeld, zij studeert communicatie en werkt deze zomer bij een champignonkwekkerij:

Van alle zomerbaantjes op de hele wereld, waarom dit baantje?

“Nou, ik ben 19 jaar. Dan is het vrij moeilijk om een zomerbaantje te vinden. Tieners van 16 zijn veel goedkoper. De keuze was dus niet heel groot. Ik heb echt bij heel veel dingen gesolliciteerd, van de HEMA en de kaasfabriek tot supermarkten en tuincentra. Maar ik werd nergens aangenomen. Uiteindelijk zag ik in de krant een oproepje voor deze vacature. Ik heb er toen maar gewoon op gereageerd en ik kreeg de baan! Ik werk nu vier weken lang, vijf dagen in de week van kwart over zeven tot ongeveer drie uur in de middag.”

En hoe bevalt je zomerbaantje?
 
“Ik vind het wel leuk om te doen! Het is fysiek wel erg zwaar. Als het drie uur is ben je ook echt helemaal kapot. Op mijn tweede werkdag had ik al twee paar schoenen aangehad, omdat mijn voeten zo’n pijn deden. Ik moet wel echt wennen aan de werkdagen. Het is ook best wel eentonig! Je staat vaak aan de lopende band en dan moet je de hele dag bijvoorbeeld paddestoelen in een bakje doen of bakjes op de band zetten. Als de krat met blauwe bakjes vol is, breng je de krat weg. Verder niets.”

Vind je het niet vervelend dat je zo een groot deel van de vakantie mist?
“Nee, ik heb hier bewust voor gekozen. Ik kan niet zo goed stilzitten, ik blijf graag bezig. Als ik geen baantje heb in de zomervakantie ga ik niet echt nuttige dingen doen. Netflix kijken of een boek lezen bijvoorbeeld, dan wil ik liever een zakcentje verdienen. Bovendien als je leuke dingen wil doen in de vakantie, kost je dat alleen maar geld. Dus ik wil in mijn vakantie liever geld verdienen, dan zes weken lang alleen maar geld uitgeven. Ik ben daarom actief op zoek geweest naar een baantje. En ik mis eigenlijk maar vier weken van de vakantie, de laatste week ga ik nog een paar daagjes met mijn vriend weg.”

Zou je dit baantje langer dan vier weken willen doen?
“Nee, vier weken is wel echt genoeg. Het is wel leuk hoor, ik werk ook met mensen uit mijn dorp. Maar ik zou dit nooit mijn leven lang willen doen. Ik heb ook met collega’s gepraat die dit al vijf jaar, vijf dagen in de week doen, wat ik erg knap vind. Dat zou ik echt niet kunnen. Je staat elke ochtend om zes uur op om te werken en dan trek je je blauwe stofjas aan, zet je je mutsje op en doe je je plastic handschoentjes aan. Dan ga aan het werk en doe je tot drie uur ’s middags verschillende werkzaamheden. Gelukkig is het wel een beetje afwisselend. Voor vier weken vind ik dat wel leuk, maar niet langer. Wat dat betreft ben ik blij dat ik gewoon nog student ben en naar school moet!” 

Heb jij nou een ook een bijzonder zomerbaantje? Laat het ons weten en mail naar beamredactie@eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡