‘’Ik heb naast de basisschool nog nooit een school afgemaakt’’
Ze bestaan echt; mensen die de bekendste films nog nooit hebben gezien, nog nooit Mc Donalds hebben gegeten of nog nooit op een zonvakantie zijn geweest. Dat is natuurlijk helemaal niet erg en ook deze vier jongeren mogen er zijn. Zij vertellen wat zij nog nooooooit hebben gedaan.
Marinda (20) heeft nog nooit de film Titanic gezien
‘’Ik heb wel andere grote films zoals The Notebook gezien, maar Titanic staat niet in dat rijtje. Ik heb er geen behoefte meer aan. Ik heb het gevoel dat ik de film ook helemaal niet meer hoef te zien om te weten hoe het eindigt. De boot zinkt, dat is het. Daarbij komt ook dat alle clichés uit de film overal voorbijkomen. Ik heb alle memes zo langzamerhand wel gezien.
Ik word altijd verbaasd aangekeken als ik vertel dat ik de film nog nooit heb gezien. Het is gewoon zo uitgemolken dat ik de film al ken zonder hem gezien te hebben. Als iemand ooit oprecht de film met mij wil kijken zeg ik geen nee, maar ik zal hem niet vanuit mezelf gaan kijken. Ik mis ook helemaal niks, het is maar een film.’’
Noor (13) is nog nooit in Frankrijk en Italië geweest
‘’Ik hoor elk jaar dat mijn vrienden, mensen uit de kerk, klasgenoten, vrienden van mijn ouders, docenten, familie en andere mensen op school naar Italië of Frankrijk gaan. Elke keer komen ze weer terug met het verhaal dat ze honderd jaar in een lange file hebben gestaan en dat ze uiteindelijk op een camping aankwamen waar bijna iedereen Nederlands is.
Zij liggen elk jaar op het strand bruin te worden en ik ben in België aan het wandelen met mijn ouders. Ik vind het wel jammer, omdat ik bijvoorbeeld ook weleens wil zien hoe Rome eruitziet of hoe het is om de hele dag aan het water te liggen. Mijn ouders houden nou eenmaal meer van wandelen en dat is ook wel heel gezellig. Zodra ik alleen op vakantie mag ga ik naar Amerika!’’
Ik merk aan mezelf dat het niet goed voelt
Carly* (18) heeft alleen de basisschool afgemaakt
‘’Op de basisschool merkten mijn ouders en mijn leerkrachten dat er iets mis is met mij. Ik moest eigenlijk naar zo'n "sociale vaardigheden" cursus onder schooltijd, maar de mensen die dat ook deden werden gepest dus ik weigerde. Op mijn 12e ging ik naar de middelbare school. Thuis ging het niet goed en mijn onzekerheid nam toe. Ik ontwikkelde een eetstoornis en begon mijzelf pijn te doen. Ik werd gepest en ik kreeg de diagnose ‘autistisch’. Na de 2e klas ben ik naar speciaal onderwijs gegaan.
Na heel veel gedoe was ik niet meer welkom thuis, ook stopte ik met school. Ik woonde aantal maanden bij mijn tante totdat er een crisisplekje voor mij beschikbaar was in een instelling. Vanaf dat moment ben ik van groep naar groep verhuisd en heb ik nooit meer thuis gewoond. Mijn broer is muzikant en iedereen is altijd zo trots op hem. Ik vind dat zo lastig, want over mij valt niks positiefs te zeggen. Toch weet ik dat God een plan voor mij heeft en daar hou ik me aan vast.’’
Sanne (16) mocht geen Harry Potter kijken
‘’Ik ben opgevoed met het idee dat tovenarij slecht is en dat het niet mag volgens de Bijbel. Iedereen mag natuurlijk zijn eigen mening hebben, maar dat is gewoon hoe ik ben opgevoed. Ook nu hoef ik de films nog niet te zien en ik weet niet of ik dat ooit wel zou willen. Ik merk aan mezelf dat het niet goed voelt om die films te kijken.
Ik zie dat echt iedereen om me heen de films wel heeft gezien, ook mijn vrienden. Ze zullen me nooit dwingen om de films met ze te kijken, omdat ze weten dat ik er echt geen interesse in heb. Mensen die dat wel hebben geprobeerd waren me dan ook heel snel kwijt. Ik vind het veel belangrijker dat iemand een goed persoon is en dat diegene te vertrouwen is dan dat diegene een bepaalde film wel heeft gezien of niet. Daarbij is iemand die mij dwingt om die films te kijken ook geen echte vriend of vriendin.’’
Maak je dus vooral niet te veel zorgen. Wat jij wel of niet hebt gedaan, gegeten of gezien is niet wat jouw persoonlijkheid vormt!
*Om veiligheidsredenen is de naam in dit interview veranderd, haar echte naam is bekend bij de redactie.
Geschreven door
Anouk Timmer