Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik ging van probleemkind naar iemand met een succesverhaal”

19 september 2018 · Leestijd 3 min

Terwijl Madelief vroeger druk op zoek was naar de oorzaak van haar concentratieproblemen, is ze nu op zoek naar de beste manier om kinderarts te worden. “Als dit Gods plan is, maakt Hij het waar.”

“Niks ging goed”

“Op de basisschool ging het altijd heel slecht met me. Ik had concentratieproblemen en was echt een probleemkind. Niemand had door dat er meer aan de hand was dan dat. Ik werd anders behandeld, kreeg minder schoolwerk en had het heel moeilijk. Ik was altijd hyper. Ik bleef dan ook in groep 4 zitten. Niks kwam af op school, niks ging goed.

In groep 5 kwam ik bij een strengere meester in de klas en hij ontdekte dat er meer aan de hand was. Zelf vroeg ik me af of ik misschien ADHD had. Samen met mijn ouders heb ik toen verschillende tests gedaan. Hieruit bleek dat ik inderdaad ADHD heb. Op dat moment ontdekten we waarom het zo lastig was op school, vooral voor mijn ouders was dat denk ik een opluchting.”

“Nooit gedacht dat ik dit kon”

“Op het moment dat ik mijn medicijnen nam, ging het ineens heel goed op de school. In groep 8 kwam ik erachter dat ik veel meer in mijn mars had. Ik had de hoogste sito-score van de klas en kon door naar het VWO. Vroeger had ik nooit gedacht dat dat kon.”

“Soms kan ik ineens flippen”

“ADHD heeft zowel voordelen als nadelen. Ik heb bijvoorbeeld veel drukte in mijn hoofd. In stressvolle periodes op school of tijdens feestdagen raak ik snel overprikkeld. Mijn lontje is dan heel kort en dan kan ik nogal eens flippen. Aan de andere kant ben ik door mijn ADHD heel creatief, ik kan hele gekke en originele ideeën bedenken. Mijn sociale vaardigheden zijn ook heel goed, ik stap bijvoorbeeld graag op mensen af.”

“God zal ervoor zorgen”

“Ik hoop na mijn vwo-examen geneeskunde te gaan studeren en kinderarts te worden. Ik weet dat dat voor mij nogal moeilijk gaat worden, want ook vwo is best zwaar. Toch geloof ik dat God dit waarmaakt als dit Zijn plan is. Hij zal er in dat geval voor zorgen dat het lukt.”

“Op de wc zitten helpt”

“Het is belangrijk om de benodigde hulp te zoeken als je ADHD hebt. Geef het ook vooral aan als je overprikkeld raakt. Ik vind het bijvoorbeeld al fijn als ik even op de wc kan gaan zitten, dat helpt. Daarnaast is het belangrijk om te plannen, hou het overzicht. Op die manier kun je er makkelijker mee omgaan.”

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡