Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik geloof niet meer in de liefde'

8 maart 2017 Leestijd 4 min

Julia was 11 jaar toen haar ouders besloten om uitelkaar te gaan. Het was precies een week voordat ze op vakantie zouden gaan naar Zuid-Frankrijk, toen haar ouders haar vertelden dat haar vader niet meeging. Hij had zijn koffer wel ingepakt, maar hij en de koffer hadden een andere bestemming. Binnen twee dagen was hij vertrokken.

Helemaal als een verrassing kwam de scheiding niet voor Julia (19). Haar ouders hadden al langere tijd regelmatig ruzie en Julia voelde de spanning in huis. Toch had ze met deze verandering in vakantieplannen geen enkele rekening gehouden. Ze had juist zo uitgekeken naar een paar weekjes vertoeven op een Franse camping met het hele gezin. In de weken die volgden wist Julia niet wat haar te wachten stond. Moest zij ook verhuizen? Zou ze haar vader nog wel vaak zien? Moest ze afscheid nemen van haar vriendjes en vriendinnetjes op school? Al die onzekerheden door haar gescheiden ouders maakte haar erg onrustig.

Nieuwe vriend

Inmiddels –jaren later- heeft ze de scheiding een plek kunnen geven. Haar ouders troffen een omgangsregeling waar zij en haar broertjes ook tevreden over waren. Bovendien zag ze dat haar vader en moeder weer gelukkiger werden. Tegelijk vond ze dat moeilijk te accepteren. Haar moeder had binnen een paar maanden een nieuwe vriend, terwijl haar vader de klap van de scheiding nog verwerkte. Hoe kan zij nu alweer verliefd worden op een ander, dacht Julia. Zo makkelijk is liefde toch niet?

Julia zag haar voorbeeld in de liefde voor haar neus kapotgaan. Haar ouders hielden veel van elkaar en toch werkte hun huwelijk niet. Kennelijk was hun liefde niet goed genoeg. Als het haar ouders niet is gelukt, bestaat ware liefde dan nog wel? Julia gelooft er niet meer in. Ze walgt van de romantische komedies waar haar vriendinnen bij wegzwijnen, daten vindt ze niet interessant en op een relatie zit ze al helemaal niet te wachten. Voor Julia bestaat echte liefde niet meer. 

70.000 kinderen per jaar

Julia is een fictief karakter, maar haar verhaal is dat allerminst. Julia’s verhaal is keiharde werkelijkheid voor 70.000 kinderen per jaar. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe een scheiding invloed heeft op die kinderen. Het blijkt dat jongeren van gescheiden ouders een negatievere houding tegenover het huwelijk hebben en vaker zelf ook scheiden dan jongeren uit intacte gezinnen. Statistisch gezien heb je als kind van gescheiden ouders dus al een streepje achter op de kans op een lang en gelukkig huwelijk. Heel gek is dat natuurlijk niet. Kinderen van gescheiden ouders hebben van dichtbij meegemaakt hoe een huwelijk kan mislukken en hoe intens de gevolgen daarvan zijn.

Compensatiegedrag van gescheiden ouders

Maar wat betekent zo’n scheiding voor het liefdesleven van jongeren? Uit onderzoek blijkt dat jongeren met gescheiden ouders eerder aan relaties beginnen en veel meer risicogedrag vertonen in deze relaties. Zij missen de veiligheid, warmte en vastigheid van de relatie tussen hun ouders. Hierdoor proberen zij deze vastigheid van een relatie te compenseren door zelf een relatie te nemen. Ook is bewezen dat deze jongeren meer behoefte hebben aan een gesprek met ouders over relaties.

Moet je er nog wel aan beginnen?

Misschien zijn jouw ouders ook gescheiden en vraag je je af of je nog wel moet beginnen aan de liefde. Als je minder kans hebt op een lang en gelukkig huwelijk, is een relatie dan nog wel verstandig? Word jij niet ook teleurgesteld? Ben je op zoek naar liefde om de leegte van de scheiding te vullen? Het is begrijpelijk dat je met deze vragen zit. Maar wanneer je je hiervan bewust bent, ga je waarschijnlijk al heel verstandig om met je liefdesleven. Het feit dat het huwelijk van je ouders niet is gelukt, betekent niet dat jouw relatie ook kapotgaat. Probeer er open over te zijn. Wanneer je vriend of vriendin weet van jouw zorgen, kun je hier meer ontspannen mee omgaan.

Je worstelingen bespreken met je vader of moeder, kan je ook helpen. Zij kunnen jou goed uitleggen wat er in hun huwelijk is misgegaan en waarom dat nog niet jouw kansen op een mooi huwelijk hoeft te verpesten. Bovendien mag je je pijn, twijfels en vragen bij God neerleggen. Vraag God of Hij je rust en wijsheid wil geven om verstandige keuzes te maken en om zonder stress met jouw persoonlijke situatie te kunnen omgaan.

Wil je over het onderwerp doorpraten? Mail ons (beamredactie@eo.nl) of stuur ons een appje (06-83673700).

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕