Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik geloof niet dat het ooit te laat is om te besluiten te wachten met seks"

2 juli 2017 · Leestijd 4 min

Hannah* (25) bewaarde seks tot haar huwelijk: “Mensen denken vaak dat wachten met seks een soort straf is, voor mij was dit helemaal niet het geval.”

“Als ik zeg dat ik vind dat seks voor binnen het huwelijk is, zeggen mensen vaak dat dat dan vast komt omdat ik dat van mijn ouders heb meegekregen. Ik snap wel dat je omgeving een grote invloed heeft op je keuze als het gaat over dit onderwerp, maar bij mij is juist het tegenovergestelde waar. Mijn ouders vonden het eigenlijk prima, zolang ik het maar veilig deed. Wat dat betreft ben ik eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Gelukkig heb ik nog nooit nare reacties gehad, iedereen accepteert en accepteerde mijn keuze om te wachten met seks en dat is vind ik best tof.”

Grijs gebied

“Op zich is seks best een grijs gebied. Tijdens eerdere relaties heb ik uit nieuwsgierigheid eigenlijk alles al gedaan, behalve geslachtsgemeenschap. Mijn grens was dan ook heel duidelijk; echt vrijen, dat wilde ik niet voordat ik was getrouwd. Nu ik hierop terugkijk moet ik zeggen dat ik hier best spijt van heb. Als ik het over mocht doen, had ik die andere dingen namelijk ook niet gedaan. Rond mijn 20ste ben ik oprecht gaan zoeken naar de boodschap van God over seks. Ik ben ervan overtuigd dat de Bijbel de intieme relatie die God met de mens wil hebben weerspiegelt, deze relatie wil Hij ook met jou en je partner aangaan in een huwelijk."

Stoppen

“Voordat mijn man en ik zijn getrouwd hebben we vier jaar een relatie gehad. De eerste twee jaar hebben we genoeg gedaan op seksueel gebied, maar daarna heb ik gezegd dat ik niets meer wilde doen en het wilde wachten met seks tot ons huwelijk. Als je je overtuiging hebt ontwikkeld en je ervaart dat God van je vraagt om ermee te stoppen, dan denk ik dat het nooit te laat is om dat dan ook te doen. Dan hoef je niet te denken; 'Ja, maar ik heb het nu toch al gedaan'. Mijn huidige man vond het toentertijd wel lastig om te stoppen, helemaal omdat we de eerste twee jaar natuurlijk wel het een en ander hadden gedaan. Uiteindelijk is zijn overtuiging ook gegroeid en werden we elkaars houvast.”

Wachten met seks is een struggle

“Ik heb zowel niet christelijke als christelijke vriendinnen die seks een lastig onderwerp vinden. Ik ken vriendinnen die zelf seks hebben gehad, maar hun vriend niet. Zij hebben iets heel persoonlijks gedeeld met iemand anders en hun vriendjes vinden dat soms best naar. Ik geloof dat seks het mooiste is binnen een huwelijk omdat je een bepaalde band met elkaar hebt. Zelf vind ik het lastig om te zeggen of het wachten het waard was of niet, omdat ik dus nog nooit geslachtsgemeenschap voor het huwelijk heb gehad.

Wel geeft de wetenschap dat mijn partner wilde wachten een zeker vertrouwen. Zijn zelfbeheersing zorgt ervoor dat ik niet bang ben dat hij seks zal eisen op een egoïstische manier, maar dat hij altijd het beste met mij voor heeft. Er is in onze relatie echt één lijn met God. Ik vind het mooi dat onze huwelijk zo in elkaar zit en dat God het zo bedacht heeft. Seks is een lastig en persoonlijk onderwerp en ik snap de struggle heel goed, maar ik geloof wel dat God duidelijk over dit onderwerp is. Mijn advies is daarom om oprecht te zoeken naar wat God over seks te zeggen heeft.”

*Om de privacy te beschermen is de naam in dit artikel gefingeerd. Het meisje op de foto boven dit artikel is niet Hannah.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡