Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik denk dat mijn vriendin misbruikt wordt’

20 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Ahh, de liefde: een hoop gedoe en vraagtekens. Daarom schakelen we experts in: jullie! In 'de bloemetjes & de beampjes' leggen we de onbeantwoorde vragen en tenenkrommende dilemma’s van BEAMers over seks, relaties en vriendschap voor aan jou, zodat jij je tips kunt delen. Deze week een heftige! Joëlle (18) denkt dat haar vriendin te maken heeft met seksueel misbruik, maar haar vriendin wil er niet over praten.

"Een vriendin van mij heeft wel eens iets laten doorschemeren over seksueel misbruik. Ik denk dat er iets bij haar is gebeurd op dat gebied, maar ze wil er niet over praten. Ik heb het al een paar keer geprobeerd, maar ze begint dan altijd snel ergens anders over. Ik wil haar graag helpen. Wat kan ik doen? Hebben jullie tips?"

Anne

"Misschien kan je haar een brief of een email sturen waarin staat dat je je zorgen over haar maakt, misschien dat ze daar wel op reageert. Zeg nooit nooit!"

Marlina

"Ik snap dat je haar wilt helpen, maar als zij dat niet toelaat, kun je het niet afdwingen. Daar help je haar ook niet mee. Geef het tijd, laat haar merken dat praten mag en kan, dat niks gek is en geef haar veiligheid bij jou. Als ze dan op het punt komt dat ze durft te vertellen, zal jij de veilige haven voor haar zijn."

José

"Professionele hulp inschakelen. Er bestaan genoeg christelijke hulpverleningsorganisaties. Zelf kan je natuurlijk altijd bidden en er gewoon voor haar zijn als ze er ooit over wil praten."

Nathanja

"Ik denk dat het het beste is als je tegen haar zegt dat ze het verhaal altijd bij jou kwijt kan. Maar op haar tijd, wanneer zij er aan toe is. Misschien is het wel handig om even aan haar te vragen hoe het gaat."

Bert-Jan

"Dring jezelf niet op. Je moet geduld hebben. Af en toe blijven proberen kan geen kwaad, denk ik. Geef bij haar ook aan dat het wellicht goed is om iemand in vertrouwen te nemen, zeg daarbij ook dat jij dat niet per se hoeft te zijn, maar dat dat ook bij iemand anders kan. Dat je het beste met haar voor hebt en je je zorgen maakt. Enne... Klinkt cliché, maar toch doen: bidt ervoor. Voor haar, dat er een oplossing mag komen, maar ook voor jezelf. Dat je geleid mag worden door de heilige Geest. Hij zal hierin een rol (groot of klein) voor je hebben. Soms kan het zeggen van één zin al grote gevolgen hebben voor iemand anders."

Julia

"Je kunt misschien met iemand van school gaan praten. Of met huisarts, die kan misschien signalen herkennen uit haar verhaal."

Essie

"Als zij het niet wil vertellen, is ze daar nog niet klaar voor. Help haar om weer te gaan genieten van het leven. En probeer ervoor te zorgen dat ze zichzelf accepteert. Dring er niet op aan dat je wilt weten wat er is gebeurd. En bescherm haar als je denkt dat het zich weer voordoet. Laat haar merken dat ze het waard is. Dat God haar heeft gemaakt en dat Hij zielsveel van haar houd."

Jiska
"Zolang zij het niet wil vertellen is het natuurlijk wel moeilijk. Je kunt haar laten merken dat je er voor haar bent, mocht ze er wel over willen. Probeer haar vertrouwen te winnen."

Seksueel misbruik komt soms opeens heel dichtbij. Misschien ken jij iemand die hier mee te maken heeft. Of… ben je zelf slachtoffer. Wat kun je doen? BEAM belde met christelijke hulporganisatie ELEOS.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡