"Ik dacht dat alle christenen pas na hun trouwdag seks hadden, wist ik veel"
Michelle (20) en David (24)* zijn allebei opgevoed met het idee dat christenen pas seks hebben als ze zijn getrouwd. Vorig jaar kregen ze een relatie, waren ze knetterverliefd en bleek de praktijk opeens ingewikkelder dan de theorie. Wel of geen seks? Michelle: “Ik had het hier nooit met mijn ouders over gehad, hoe moest ik het nu met mijn vriend bespreken?”
Michelle: “We lagen op bed en zoenden. Het was niet meer dan dat, we hadden onze kleren nog aan. Toch hadden we allebei het idee: ‘Dit is niet de bedoeling, dit mag niet’. Dit bleef een aantal maanden doorgaan: aan de ene kant leerden we elkaar steeds beter kennen, aan de andere kant voelden we ons schuldig op het moment dat we elkaar ook op seksueel gebied beter leerden kennen. Mijn ouders hebben het er nooit echt met me over gehad. Het enige wat ik me herinner, is dat mijn moeder ooit zei dat ik moest uitkijken dat ik niet zwanger zou raken toen ik voor het eerst bij David ging logeren. Ik vond dat een belachelijk idee, dat zou ik toch nooit doen? Nadat we een paar maanden een relatie hadden, kwam ik erachter dat het veel minder simpel was dan ik dacht.” “Zowel Michelle als ik deden aan zelfbevrediging voordat we elkaar leerden kennen. Daar voelden we ons schuldig over. Dit hebben we elkaar - met moeite - verteld. Om de drempel te verlagen hebben we dit in een Word-bestand getypt en aan elkaar laten lezen. Dat luchtte op.”
Als je alleen thuis bent, is het moeilijk te weerstaan
David: “Mijn ouders vertelden me dat seks binnen het huwelijk hoort. Op het moment dat we een paar maanden verkering hadden, gingen allebei onze gezinnen op vakantie: we waren alleen thuis. Mijn ouders hebben het voordat ze vertrokken met Michelle en mij gehad over seks. Ze zeiden: ‘We snappen dat seks moeilijk te weerstaan is en dat het zo gebeurt, maar we hopen dat jullie slimme beslissingen maken.’ Ik was bang dat Michelle dit gesprek ontzettend ongemakkelijk zou vinden, maar ze vond het vooral cool dat er openheid was en het werd besproken.”
Michelle: “We waren verbaasd hoe ontzettend moeilijk het was om te wachten, het is ons niet gelukt. We trouwen over een paar maanden, dit maakt dat we ons minder schuldig voelen. De momenten dat we seks hebben, zijn ongelofelijk fijn en mooi, achteraf ga ik nadenken en bekruipt me soms het gevoel dat we het niet hebben gedaan zoals het hoort. God wil ons beschermen, maar wij willen niet luisteren. Het is een innerlijke strijd. We weten zeker dat we bij elkaar blijven, dus ergens is mijn vraag hoe belangrijk dat officiële papiertje dan nog is. Omdat we seks hebben gehad zijn we één, maar dat willen we ook. Weet je, misschien praat ik het op deze manier voor mezelf goed, het is zo lastig.. Soms stoppen we ook een periode met het hebben van seks zodat we erover na kunnen denken en het met God kunnen bespreken en een andere periode beginnen we weer.”
We weten hoe het hoort, maar dat helpt ons niet verder
“Vroeger dacht ik dat geen enkele christen seks had voor het huwelijk, wist ik veel. Intussen weet ik dat het heel veel ingewikkelder is. De kerk vertelt dat seks voor het huwelijk een zonde is, daar ben ik me hartstikke bewust van. Punt is alleen dat dit ons niet verder helpt, want ook mét die kennis strugglen we nog net zo hard. Achteraf gezien hadden we graag gesprekken gehad met een iets ouder stel, die ons ook regelmatig had kunnen vragen hoe het gaat op het gebied van seks. Praten is ontzettend belangrijk.”
David: “Seks is prachtig, God heeft het gemaakt. Het is heel mooi, fijn en intiem. Dat besef ontbreekt tegenwoordig een beetje in de christelijk wereld en soms ook bij ons. Dit komt volgens mij omdat we allemaal bang zijn of ons gegeneerd voelen om over seks te praten. Ik hoop dat er meer ruimte komt om het over seks te hebben, juist ook in de christelijke wereld."
Geschreven door
Wilke