Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik besteed elk vrij uurtje in de sportschool'

7 juni 2018 · Leestijd 5 min

Er hangt een intense zweetgeur, zware gewichten schieten de lucht in, megagespierde mannen sloven zich uit en crosstrainers maken overuren. Voor Sharon (22) en Martijn (19) is de sportschool bijna dagelijkse kost. Waarom is sport zo ontzettend belangrijk voor hen?

Martijn: “Op mijn dertiende was ik een lang, mager jongetje. De mariniers kwamen langs bij mij op de middelbare school en leerden ons opdrukken. Vanaf dat moment wilde ik breder en sterker worden. Het heeft lang geduurd voordat ik in een sportschool belandde. Eerst heb ik thuis – steeds zwaardere – gewichten gebruikt om te trainen. Vorig jaar belandde ik op het punt dat er geen zwaardere gewichten meer voor thuis te verkrijgen waren en ben ik toch naar de sportschool gegaan. Op YouTube heb ik opgezocht hoe de apparaten werken en welke oefeningen ik kan doen.”

Sharon: “Vroeger lustte ik helemaal niets. Aan het eind van de maaltijd, als de groente toch echt opgegeten moest worden, zat ik in mijn eentje kokhalzend aan tafel. Dit veranderde tijdens mijn eerste studiejaar Voeding en Diëtiek. In die periode begon ik veel te sporten, een goed voornemen dat ik samen met een vriendin maakte. Na twee keer haakte zij af, ik ging door. Vier jaar later ben ik nog steeds minstens vijf keer per week in de sportschool te vinden. Vorige winter heb ik veel met gewichten getraind. Op mijn piekmoment kon ik ruim 80 kilo ‘deadliften’ [het gewicht vanaf de grond tot je knieën optillen]. Tijdens een feestje hoorde een jongen dat ik dit kon en hij daagde me uit: ‘Til mij eens op dan!’ Ik vertelde hem dat hij op de grond moest gaan liggen en ik tilde hem zo van de vloer. Iedereen stomverbaasd, dat was kicken!”

Ik vluchtte in gezond zijn; uiteten kon niet meer
Schermafbeelding_2018-06-07_om_16.40.55

Doorslaan

Martijn: “Ik heb de laatste tijd af en toe last van mijn schouders. Dat is dom, want het komt doordat ik niet voorzichtig genoeg train in de sportschool. Vaak heb ik maar een uurtje tijd en neem ik niet de moeite om op te warmen. Daarnaast ziet het er suf uit als je eerst 10 minuten met gewichtjes van 3 kilo aan staat te klooien. Toch weet ik heel goed dat een warming-up belangrijk is.”

Sharon: “Ik heb een periode gehad dat gezond leven een obsessie werd. Ik zat niet lekker in mijn vel, mijn relatie was net gestrand en ik haalde mijn tentamens niet. Ik vluchtte in ‘gezond zijn’. Uiteten kon niet meer, ik wilde tot in detail uitrekenen hoeveel eiwitten en calorieën ik nodig had. Ik herinner me geen duidelijk keerpunt, maar geleidelijk aan kwam het besef dat obsessief gezond leven niet het belangrijkst is: het leven moet leuk blijven. Ik kan intussen samen met mijn vriend op de bank een pizza eten zonder me daar schuldig over te voelen. Toch heeft sport me ook door die moeilijke periode heen gesleurd. Sport was iets wat ik wél kon en waar ik wél controle over had.”

Martijn: “Elk vrij moment besteed ik het liefst in de sportschool. Een aantal maanden hield ik de groei van mijn armspieren bij. Mijn biceps waren 38 centimeter. Met dat meten ben ik opgehouden, ik vind sporten leuk en wil niet te veel bezig zijn met progressie boeken en doelen stellen. Mijn lichaam maakt me wel zelfverzekerder. Ik heb nu een fijne relatie, maar voor die tijd heb ik best veel dates gehad met meisjes die vooral mijn spieren erg interessant vonden. Ik zal niet liegen: die aandacht is leuk, maar uiteindelijk loopt zo’n relatie snel stuk. Er is zo veel meer nodig dan een leuk uiterlijk. Mijn vriendin voetbalt, maar sport lang niet zo veel als ik. Dat is niet erg, ze eet gezond met me mee. Alhoewel, ’s ochtends eet ik vier eieren, dat doet zij dan weer niet.”    

Schermafbeelding_2018-06-07_om_16.40.43

Showing off

Sharon: “Als vrouwen heel gespierd zijn, vinden mensen ze vaak mannelijk. Mijn vriend en moeder zeggen: ‘Niet te breed worden hoor!’ Ik ben daar niet bang voor: ik train niet om een bal spieren te worden, voor mij is het ontspanning. Als christen geloof ik dat ik mijn lichaam van God heb gekregen en dat ik er goed voor moet zorgen. Dit kan door je lichaam gezonde voedingsmiddelen te geven, je hoeft echt niet elke dag in de sportschool te staan, maar ik vind dat nu eenmaal leuk om te doen.”

Martijn: “Ja, ik geloof dat ook! Van jongs af aan ga ik al naar de kerk en mijn ouders steunen me in mijn sportactiviteiten, al zeggen ze wel: ‘Martijn, je hoeft niet nóg breder te worden hoor!’ Ik heb een account op Instagram waar ik mijn progressie laat zien. Ik dacht er al een poos over na en op een avond heeft mijn vriendin het account voor me aangemaakt. Ik was eerst een beetje bang dat mensen me een uitslover zouden vinden, maar die reactie heb ik nog niet gekregen. Uiteraard zijn er wel mensen die mijn foto’s niet mooi, aantrekkelijk of zelfs gefotoshopt vinden, dat vind ik niet erg. Ik weet hoe het zit.”

Aandacht is leuk, maar uiteindelijk is er veel meer dan uiterlijk

Ongezond leven

Martijn: “Ik kan er met mijn hoofd vaak niet bij: mensen die overgewicht hebben en ongezond leven. Ik zou ze zo graag mee willen nemen en laten zien dat sporten echt leuk kan zijn!”

Sharon: “Mensen die heel ongezond leven, weten denk ik niet wat ze missen. Eet voor de grap een week gezond en ga twee keer sporten – het hoeft niet extreem – je zult direct merken dat je meer energie hebt en beter in je vel zit!”

BEELD: MCKLIN

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡