Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik besefte opeens: mijn ex zit me te catfishen”

22 september 2018 · Leestijd 4 min

Nadat zijn relatie was uitgegaan, koos Rick voor Tinder om wat afleiding te krijgen. Na wat swipen kreeg hij opeens een SUPERLIKE van Nicky.

Nicky

“Nicky had een mysterieus profiel. Dat vond ik interessant, lekker liken dus! We begonnen te kletsen en we waren gelijk al best close. Het leek net alsof Nicky steeds op me zat te wachten, want ze reageerde sneller dan bliksem. Ook vertelde ze hele uitgebreide verhalen: ze leek net een oude bekende die ik al tien jaar niet gesproken had.

Nicky vertelde dat ze een medische studie deed en dat ze het intieme leven van kankerpatiënten onderzocht. Mijn ex-vriendinnetje onderzocht precies hetzelfde. Het leek toeval, totdat ze ook al mijn stopwoorden ging gebruiken. Terwijl ik die online nog niet had gezegd! Ik werd erg wantrouwig. Ik telde alle 'dat is vast toeval’-momenten bij elkaar op en toen besefte ik opeens: mijn ex zit me te catfishen!“

Ze unblockte zichzelf op mijn Instagram

“We hadden een best korte relatie, maar het had een lange nare nasmaak. Ze pakte onze break-up niet goed op. Vlak erna begon ze juist heel erg naar me toe te trekken. Veel bellen, mailen en ze stuurde zelfs pakketjes naar mijn huis. Op een gegeven moment werd het te stalkerig en blokkeerde ik haar op alles. Maar ze had mijn Instagramwachtwoord nog, dus unblockte zichzelf. Dat ging me te ver en ik dacht: ik moet haar goed in de gaten houden. Daarna bleef ze opeens helemaal stil en ik denk dat ze toen op het catfish-idee kwam. Als ‘Nicky’ zou ze dichtbij me kunnen blijven.”

Soapserie zonder popcorn

“Mijn vrienden volgden het verhaal alsof het een soapserie was, alleen de popcorn mistte nog! Ik heb mijn ex-vriendin er nooit mee geconfronteerd, want ik was veel te overdonderd om nog met haar te praten. Mijn ouders zochten nog wel contact met haar. Ze heeft daarna nooit meer iets laten horen. Ik ben ook nog naar de politie geweest om te kijken of ik aangifte kon doen voor stalking. Maar ik heb geen keihard bewijs, hoewel ik 100% zeker ben dat zij het was.“

Als het te mooi lijkt om waar te zijn...

“Ik praat nog steeds wel met mensen op internet, maar als we closer worden wil ik wel meer zekerheid met wie ik zit te praten. Van de MTV-show Catfish heb ik verschillende manieren geleerd om low-key onderzoek te doen. Ik vind die internetvriendschappen leuk, maar aan het internetdaten heb ik een allergie gekregen. Er gaan gewoon zoveel neppe profielen rond en je weet gewoon niet wie écht is en wie niet. Aan die mensen moet je ook geen persoonlijke informatie geven. Een vriend zei tegen mij: “als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo”. Ik vind dat je gewoon in ‘de echte mensen wereld’ moet zoeken als je iets serieus wil!”

Tess kreeg ook te maken met catfishen. Zij deelde haar verhaal ook met BEAM, die kan je hier te lezen. Wees voorzichtig met mensen die je online leert kennen en deel geen persoonlijke gegevens. Heb je een nare ervaring opgedaan op het internet? Bij de Meldknop kan je (anoniem) chatten of een melding maken.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡