Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik ben single, heb ik nu gefaald in het leven?”

5 december 2019 · Leestijd 3 min

‘En, heb jij al iemand op het oog?’ Soms kan het lijken alsof je er pas bij hoort als je een relatie hebt. Mirjam is single en krijgt hier wel érg vaak opmerkingen over. Wat doet dat met haar en hoe gaat ze hier mee om? ‘Als God nu tegen je zou zeggen dat het beter voor je zou zijn om nooit een relatie te krijgen, zou je daar oké mee zijn?’

Vier bruiloften

Mirjam: “Steeds meer mensen in mijn omgeving krijgen relaties. Ik ben ondertussen 21, dus er gaan ook steeds meer mensen trouwen. Komend jaar heb ik vier bruiloften op de planning staan! Dit roept bij veel mensen de vraag op: ‘Mirjam, hoe zit het bij jou eigenlijk? Heb jij al een relatie?’ Nee, ik heb geen relatie. Ik heb twee keer een korte relatie gehad, maar ik ben alweer een aantal maanden single.

En eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg. Ik heb veel meer tijd voor mezelf en voor God nu ik single ben. Waar ik eerder onzeker was, merk ik nu dat ik door een tijdje alleen te zijn veel zelfverzekerder ben geworden. Ik geloof ook dat God mijn relatiestatus bewust gebruikt om me te leren hoe ik tijd met Hem spendeer."

Relaties moeten niet op de eerste plek staan

"Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben om te doen wat ik zelf wil. Reizen is mijn grootste hobby, zo ben ik afgelopen zomer naar Ghana geweest en ga ik binnenkort naar Zweden. Allemaal dingen die ik niet zo makkelijk zou kunnen doen als ik een relatie had!"

Relatie als einddoel

"Ik heb er niet altijd zo over gedacht. Vroeger voelde ik me alsof ik gefaald had als ik geen vriend had of dat ik niet goed genoeg was. Relaties worden in onze cultuur vaak als einddoel gezien, terwijl dat helemaal niet zo is. Het is natuurlijk fijn om een relatie te hebben, maar relaties of de zoektocht hiernaar moet niet op de eerste plek in je leven staan. Die plek is alleen voor God.

Mijn vader vroeg ooit aan me: ‘Als God nu tegen je zou zeggen dat het beter voor je zou zijn om nooit een relatie te krijgen, zou je daar oké mee zijn?’ Ik denk dat dit een belangrijke vraag is om jezelf te stellen. Je zoektocht naar een relatie moet geen obsessie worden en het is soms ook gewoon goed om een tijdje geen relatie te hebben. Zelf kan ik ondertussen volmondig ‘Ja’ antwoorden op deze vraag. Ik heb het losgelaten bij God, ik zie wel wat er op mijn pad komt!"

Luister hier naar de standaardantwoorden op de vraag of je al een relatie hebt! 

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡