Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hosea: Over een huwelijk met een overspelige vrouw

16 september 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Hosea. Een boek met harde taal over ontrouw en oordeel. Maar ook onvoorwaardelijke liefde!

Algemene informatie Hosea

Aantal bladzijden: 11
Aantal hoofdstukken: 14 
Betekenis naam: Het boek Hosea is genoemd naar de profeet. Over hemzelf is maar weinig bekend. Alleen dat Hosea tussen ongeveer 750 en 725 voor Christus profeteerde. Wie het boek geschreven heeft – en wanneer - is onbekend.
Populairste gedeelte: “Dan zullen wij hem kennen, ernaar jagen om de HEER te kennen. Even zeker als de dageraard zal hij komen, hij komt naar ons als milde regen, als de lenteregen die de aarde drenkt.” (Hosea 6:3)

Overspelige vrouw

Elke relatie kent z’n ups en downs. Zo ook de relatie tussen God en het volk van Israël. Dat thema staat centraal in Hosea. Het boek begint ook met een relatie, namelijk die tussen de profeet Hosea en zijn ontrouwe, overspelige vrouw Gomer. Hosea krijgt de opdracht haar te trouwen, de vrouw die door sommigen ook wel een prostituee wordt genoemd. Overspel werd in die tijd flink bestraft, namelijk met steniging. Het huwelijk van Hosea en Gomer moesten symbool komen te staan voor Israëls ontrouw. De profeet moet dus niet alleen de metafoor van het huwelijk uitleggen, maar ook uitleven! Bizar hoe gehoorzaam hij is…

Ontrouw richting God

Het huwelijk tussen Hosea en Gomer, haar overspel en zijn onvoorwaardelijke liefde, symboliseren dus de liefdesrelatie tussen Israël (de overspelige vrouw) en haar man (God). God is de trouwe echtgenoot van Israël. Het volk gaat anders met het huwelijk om en begint andere goden te vereren. Ook behandelen ze elkaar onrechtvaardig. En tot slot vertrouwen ze niet op God, maar op hun eigen politie en militaire macht. Al deze beschuldigingen komen vanaf hoofdstuk 4 aan bod.

Gods karakter getoond

Reden genoeg voor God om het verbond te verbreken? Om te scheiden? Laten we even teruggaan naar het begin van deze relatie, op de berg Sinaï. Daar vraagt God Israël Hem trouw te zijn: het eerste gebod dus! Helaas blijft Israël God niet trouw, door bijvoorbeeld Baäl te vereren nadat God het volk naar het beloofde land heeft gebracht. Het volk pleegt overspel. Ondanks dat blijft God van Zijn volk houden en wordt er een belofte van herstel gegeven. Geen scheiding, maar een vernieuwd verbond! Waarom? Vanwege Zijn liefde, compassie en trouw. Het boek Hosea laat ons dus stukjes van Gods karakter zien.

Hoopvol!

Ondanks de vele bittere teksten, blijft Gods hoop voor de toekomst centraal staan. Het is een profetie over een nieuw verbond dat oneindig is. In Hosea 3:6 (zie bovenaan dit artikel) wordt geschreven over het kennen God. Het Hebreeuwse woord hiervoor is ‘yada’. Dit betekent niet kennis hebben over iemand, maar de persoon zelf kennen. God wil een superpersoonlijke band met jou! Onthoud dit als je je door de pittige hoofdstukken worstelt. En kijk ondertussen uit naar hoofdstuk 11 en 14, want daar zul je hoopvolle, tijdloze woorden lezen. Over Gods liefde voor zijn volk en Zijn eeuwige trouw!

Bekijk Hosea in deze supervette animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡