Ga naar submenu Ga naar zoekveld

HORROR kijken: ja of nah?

20 januari 2017 · Leestijd 3 min

Deze week hebben we het over ‘de dood’ en als er ergens veel doden vallen, is dat wel in horrorfilms. Wat maakt een horrorfilm een horrorfilm, waarom vinden we die spanning zo leuk en (deze mag niet ontbreken) mag jij als christen horrorfilms kijken? Griezel lekker mee.

Een horrorfilm, griezelfilm of gruwelfilm is een film waarin angst (Latijn: horror) het hoofdthema vormt. Horrorfilms vertonen vaak vaste patronen in stijl, setting, opbouw en boodschap. Door die vaste patronen zijn er dingen die standaard in vrijwel elke horrorfilm voorkomen: 

afbeelding

Zo, met dit lijstje hoef je nooit meer een horrorfilm te kijken. Grapje. Maar waarom zou je het wel doen en waarom niet?

+ + + punten!

1. AFVALLUHH

Je verbrandt tot 200 calorieën terwijl je een film kijkt! Dit komt omdat er adrenaline vrijkomt, de hartslag verhoogt, er meer zuurstof ingeademd wordt en er steeds spieren aangespannen worden. Jammer dat je die popcorn dan wel moet laten staan. 

2. Meer witte bloedcellen

Er bestaan studies die beweren dat het aantal actieve witte bloedcellen toeneemt door het kijken naar horrorfilms. Witte bloedcellen zijn soldaten die de strijd aan gaan met indringers waardoor je immuunsysteem beter werkt. Tijdens de studie werd duidelijk dat een groep van 32 mannen en vrouwen een beter immuunsysteem hadden nadat ze een horrorfilm hadden gezien.

3. It feels good

De angst die je voelt als je naar een horrorfilm kijkt, maakt van alles in je lichaam los. Het geeft je ook energie wat er weer voor kan zorgen dat je hersenen stofjes afgeven (dopamine, endorfine) waardoor je je goed gaat voelen. 

- - - punten!

1. Het kwaad

Horrorfilms hebben veel raakvlakken met bovennatuurlijke wezens, demonen en andere vormen van occultisme. Een griezelfilm draait om ‘het kwaad’ terwijl christenen juist Jezus – ‘het goede’ - willen volgen. 

2. Gezondheid

Horrorfilms kunnen hartproblemen en paniekaanvallen veroorzaken. Voor iemand die al hartproblemen heeft is het niet verstandig om naar dit soort films te kijken, maar ook als je in goede gezondheid bent, kan het zo zijn dat het kijken naar horrorfilms je gezondheid achteruit doet gaan.

3. PANIEK!!11!!11!

Het kan zijn dat je het heerlijk vindt om met je vrienden op de bank te griezelen, maar soms kan een film zo eng zijn, dat je daarna eigenlijk niet meer alleen over straat durft. Of bang wordt in het donker. Of je kapot schrikt als je een hard geluid hoort. Of als je alleen bent.
En laten we het maar niet hebben over de nachtmerries. Dit is niet goed voor je geestelijke gezondheid. Een horrorfilm kan zelfs als traumatisch worden ervaren wat betekent dat bepaalde gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat je scenes van de film weer herleeft op momenten dat je dit niet wilt.

Kijk jij dit weekend een horrorfilm of toch maar liever niet? Wij zijn benieuwd naar jouw overwegingen! WhatsApp ons of stuur ons een mail! (beamredactie@eo.nl)

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡