Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoogtepunten: livestream over alcohol met expert Rik Brand

12 april 2019 Leestijd 3 min

Afgelopen donderdag was BEAM live op Instagram. We praatten over ALCOHOL, samen met Rik Brand. Heb jij de livestream nou gemist? Geen zorgen, wij zetten het belangrijkste voor je op een rij:

Wie drinkt alcohol?

Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de twaalfjarigen wel eens alcohol op heeft.

De afgelopen jaren is het aantal 16 en 17-jarigen dat alcohol drinkt flink gedaald. In 2003 lag dit rond de 80%. Nu is dat gehalveerd, ongeveer 40% van de 16 en 17-jarigen drinkt nu nog alcohol. Mogelijk heeft dit ook te maken met de leeftijdsgrens die in 2014 van 16 naar 18 jaar is gegaan.

Jongens drinken over het algemeen meer dan meisjes.

Wat is de invloed van alcohol?

Alcohol wordt opgenomen in je bloed, vervolgens verspreidt het door je lichaam. Alcohol wordt door je lichaam afgebroken. Het duurt ongeveer een anderhalf uur voordat een glas alcohol door je lichaam is afgebroken.

Invloed op de hersenen

Alcohol versterkt dopamine (hormoon), dit geeft een fijn gevoel. Het wordt ook wel geluksgevoel genoemd. Ook heeft dopamine invloed op je emoties, je wordt losser en denk minder na over wat je doet. 

Als er te veel alcohol in je bloed zit, kan je in coma raken. Je kan jezelf niet meer besturen en krijgt last van black-outs. Uiteindelijk kan je in een coma raken. Opvallend: je hoeft niet gek veel te drinken om in coma te raken.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom is alcohol slecht?

Als je veel drinkt zal je lichaam alcohol als ‘normaal’ ervaren. Je hebt dan meer alcohol nodig om er wat van te voelen. Dit betekent niet dat je beter tegen alcohol kan, alcohol is en blijft gif. Het is nooit goed voor je!

Als je jong bent, heb je een snellere stofwisseling dan wanneer je ouder bent. Dit betekent dat je makkelijk alcohol kan drinken en dat het sneller wordt opgenomen door je lichaam. Dit betekent niet dat het voor jongere mensen minder schadelijk is. Je bent als je jong bent nog niet volgroeid, je hersenen ook niet. Door alcohol te drinken breng je schade aan, wat een grote impact heeft op je lichaam. 

Wat moet ik doen als vrienden willen drinken?

Als je niet wilt drinken, moet je het niet doen. Simpeler gezegd dan gedaan natuurlijk. Het belangrijkste is om zelf te bepalen of je wel of niet drinkt. Ga je naar een feestje? Geef bij een van je vrienden aan dat je die avond (of sowieso) niet wil of gaat drinken. Laat die persoon je af en toe controleren. Samen is het makkelijker dan alleen!

Ben je benieuwd naar wat er nog meer gezegd is tijdens deze BEAM LIVE? Kijk hem dan HIER terug! 

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕