Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hooglied: HUH, SEKS IN DE BIJBEL?!?!

5 mei 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het beste (en tot in detail beschreven) liefdesverhaal in de Bijbel: Hooglied.

Algemene informatie over Hooglied

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 7
Aantal hoofdstukken: 8
Hoeveelste boek in de Bijbel: #22
Betekenis naam: Hooglied: ‘Het lied boven alle liederen.’
Populairste gedeelte: “Je bent zo mooi, vriendin van mij, je bent zo mooi! Je ogen zijn druiven, door je sluier heen. Je haar golft als een kudde geiten die afdaalt van Gileads bergen.” (Hooglied 4: 1)

HUH, SEKS IN DE BIJBEL?

Dit boek wordt door kerken die zich een beetje awkward voelen bij verliefdheid en seks soms heel anders uitgelegd. Ze zeggen dat het gaat over Jezus en hoe hij vol liefde naar de kerk kijkt. Nou, dat kan best een dubbele laag zijn in het verhaal, maar het zijn ook gewoon 8 hoofdstukken vol poëzie over de liefde en, ja ja, seks. Nuchtere Hollanders vinden dit soms lastig, er wordt dan ook niet vaak over Hooglied gepreekt in de kerken. Toch is dit boek in de Bijbel opgenomen en niet ergens aan het eind, maar BAM hartstikke centraal, midden in de Bijbel.

Dit mega gedicht wordt toegeschreven aan koning Salomo, maar de vraag is of hij over zichzelf praat. Deze twijfel is er vooral omdat Salomo meer dan 700 vrouwen had (WHUT) en de man en vrouw in dit gedicht daarentegen super exclusief zijn. Dit boek gaat over een verliefd, verloofd, getrouwd stel. De stem die je het meeste hoort is die van de vrouw. De Bijbel is wat dit betreft super vooruitstrevend, vrouwen werden in deze tijd niet heel serieus genomen.

De verhaallijn

Ja, een duidelijke verhaallijn is er eigenlijk niet. In de eerste verzen wordt duidelijk dat het stel verloofd is en HARTSTIKKE verliefd op elkaar. Ze willen het liefst de hele tijd bij elkaar zijn. Er is een sterk verlangen naar de ander. Dit verlangen is ook zeker fysiek. In het derde hoofdstuk trouwen de geliefden en in hoofdstuk vier wordt de huwelijksnacht beschreven. BOI, ze winden er geen doekjes om. Lees deze tekst eens:

Je bent zo mooi, vriendin van mij,
je bent zo mooi!

Je ogen zijn duiven,
door je sluier heen.
Je haar golft als een kudde geiten
die afdaalt van Gileads bergen.

Je tanden zijn als witte schapen:
Klaar voor de scheerder
komen ze twee aan twee uit het water,
Er ontbreekt er niet een.

Als een koord van karmozijn zijn je lippen,
je mond is betoverend.
Als het rood van een granaatappel
fonkelt je lach door je sluier heen.

Je hals is als de toren van David,
die in ringen is gebouwd,
die met schilden is behangen,
met wel duizend schilden van helden.

Je borsten zijn als kalfjes,
als de tweeling van een gazelle,
die tussen de lelies weidt.

Nu de dag weer ademt
en het duister vlucht,
ga ik naar de mirreberg,
ga ik naar de wierookheuvel.

Vriendin, aan jou is alles mooi,
niets ontsiert je schoonheid.

(Hooglied 4: 1 – 7)

De man neemt zijn tijd en beschrijft zijn vrouw, letterlijk van top tot teen. De metaforen die hij gebruikt, klinken in onze oren misschien suf en lachwekkend, maar nou en of zijn vrouw snapte wat hij ermee bedoelde. Hij besprong haar niet om seks te kunnen hebben, maar is liefdevol, geduldig en complimenteus. Seks en aantrekkingskracht zijn prachtige dingen waar je samen van mag genieten en God wilde dit terugzien zijn Bijbel.

Een andere prachtige tekst uit Hooglied komt uit hoofdstuk 8. De tekst is door de band Jesus Culture letterlijk overgenomen in hun nummer I Won’t Relent. Het gaat om Hooglied 8: 6-7.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom zou je dit boek lezen?

Weet je wat het is, of je nou wilt of niet, je leert in deze wereld elke dag dingen over liefde en seks. Je hebt een internetverbinding, je rijdt of fietst langs reclameborden, je hebt het erover met vrienden en je leest boeken en kijkt series. Op zich allemaal niets mis mee, het is alleen ook SUPER interessant en belangrijk om te lezen hoe er in Gods Woord over deze dingen wordt gepraat. 

Zou je hulp willen om bijvoorbeeld de crazy metaforen in dit boek te begrijpen? Check dan The Mingling of Souls van dominee Matt Chandler. Hij bespreekt het boek per vers op een fantastische, eigentijdse manier.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡