Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Johannes is homo en voorlichter op reformatorische scholen: "Het is eng, maar nodig"

12 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Johannes durfde tijdens zijn eigen middelbare schooltijd op een reformatorische school niet uit de kast te komen. "Het voelde heel onveilig." Hij zette zijn boosheid om in daden en startte 'Homo in de Klas'. Een initiatief waarmee hij al jaren op christelijke scholen gastlessen geeft over seksuele diversiteit. "Ik wil laten zien dat je prima christen én homo kunt zijn."

Een situatie op school die Johannes nog goed kan herinneren is het moment dat een groepje leerlingen iets over het onderwerp homoseksualiteit presenteerde en vervolgens een klassikale discussie moest leiden: "Ik was heel gespannen. Bij elke beweging die ik maakte en elk woord dat ik zei, was ik bang dat ze zouden zien dat het over mij ging."

Het was erg pijnlijk voor Johannes. "Als dit over jou gaat, dan kan je dat beter niet aan de hele klas vertellen", gaf de docent zijn leerlingen mee. "Je schiet er zelf niks mee op want je loopt het risico dat je gepest wordt. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen, daar hoeven we elkaar niet altijd mee lastig te vallen."

'Je onderdrukt constant een deel van je identiteit'

Voor Ten Hoor was dit de bevestiging dat hij niet in de juiste omgeving was om uit de kast te komen. "Tegen wil en dank heb ik me toch aan dat verschrikkelijke advies gehouden." Dat heeft sporen achtergelaten. "Je onderdrukt constant een deel van je identiteit. Anderen hebben niet door dat je met totaal iets anders bezig bent. Dat gaat echt aan je vreten."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Benieuwd naar het initiatief Homo in de Klas en het volledige interview met Johannes? Lees dat dan door hier te klikken via NU.nl. Benieuwd naar meer christenen die ook homo zijn en hun verhaal doen? Lees het verhaal van Anne (22) en Louise (21) door hier te klikken.

BEELD: Facebook Johannes ten Hoor

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡